Ny naturstig invigdes vid Lummelundsbruk
En ny naturstig invigdes i Lummelunda i samband med geologins dag i lördags.Med informationsskyltarnas hjälp blir slingan i skogen ovanför grottorna något av en tidsresa.
Katriina Tattari och Bosse Gottberg var några av dem som ville veta mer om sina stenfynd. På vandringar runt Gotland har de hittat en hel del fantasieggande stenar. Eftersom de också är historieintresserade tycker de att det är roligt att få veta mer om vilken tid som fossilerna bildades.
Bertil Ahlin och Göran Wahlin från Gotlands geologiska sällskap kunde identifiera Katriinas och Bosses fossiler. Bertil pekar på en klotrund fossil som liknar en pärla och säger:
Det där är en astylospong. Den är mer än 500 miljoner år gammal. Eftersom Gotland bildades för 440 miljoner år sedan så måste den ha kommit hit med inlandsisen.
De besökare som inte har med sig egna stenar kunde titta på och få veta mer om de fantastiska stenar som Bertil Ahlin och Göran Wahlin har med sig: Delar av sjöliljor, små, små hjärtformade fossiler och mycket välbevarade trilobiter.
Under geologins dag vid Lummelundsbruk passade man också på att inviga den nya naturstig som går genom skogen och längs-med klintkanten vid bruket. Naturstigen har varit på gång ända sedan området blev naturreservat 1989, men området var ganska förbuskat på sina ställen och projektet har dragit ut på tiden, berättar Hanne Ödin på Lummelundsbruk.
Nu har man dock, med länsstyrelsens och de betande gutefårens hjälp, fått i ordning en första slinga som börjar och slutar vid ingången till Lummelunda-grottorna. Med tiden kommer det att bli fler slingor för den som vill gå kortare eller längre promenader genom vackra områden som berättar så mycket om Gotlands ursprung.
För den som inte kan så mycket om geologi finns det skyltar att läsa, men på premiärturen guidade Sara Eliasson från länsmuseet:
Det kallas karstlandskap, det landskap som finns här i Lummelunda. Det här är det främsta karstlandskapsområdet i Sverige, berättar hon.
Karstlandskapet kännetecknas av sin gropiga topografi. Här har berget delvis lösts upp av den kolsyra som finns naturligt i vatten. När karsten har vittrat bort efterlämnar den dalar eller gropar, så kallade doliner, av olika slag. Landskapet kännetecknas också av sina grottor och Lummelundagrottan är ju den förnämsta karstgrottan som finns i Sverige.
På vandringen längs den nya naturstigen skiftar naturen. Man kliver över nybyggda stättor, slingrar sig fram på gamla skogsvägar och fårstigar och kommer så småningom fram till klintkanten. Hanne Ödin vill få ordning på ytterligare några promenadvägar som ska kunna märkas som nya naturstigar. Bland annat vill hon att man ska kunna gå genom parken och passera alla de anläggningar som minner om brukstiden. En annan slinga skulle kunna leda bort till slukhålen:
Men där är det inte säkert att gå ännu. Det finns sprickor i marken som man inte ser, så där vill jag röja innan vi släpper dit folk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!