Ny organisation i kommunen ska diskuteras vid stormöte
Ska kommunens nämnder och styrelser försvinna och ersättas med olika beredningar till fullmäktige eller av flera olika utskott till kommunstyrelsen? Eller kan det bli färre men större nämnder?Det är några av de alternativ som har tagits fram och som i så fall innebär stora förändringar av kommunens organisation. Något som påverkar och förändrar för både politiker och anställda i kommunen.
Den 20 mars är det kommunfullmäktiges tur att ha en stor diskussion. Ett inriktningsbeslut ska vara klart före sommaren och sedan är det meningen att det nya fullmäktige - efter höstens val - tar beslut om ny organisation från 1 januari 2007 vid sammanträdet den 27 november.
Inför P18-flytten
Det är Jan-Olof Henriksson, tidigare hälso- och sjukvårdsdirektör, som är projektledare för "Struktur 2007 - en organisationsöversyn av Gotlands kommun. Siktet är inställt på att ha en ny kommunal organisation sjösatt innan kommunen som planerna ser ut, flyttar till Wisborgsslätt (f.d. P18).
Jan-Olof Henriksson har via Internet tagit fram ett antal kommuner i stoleken 25 000-80 000 invånare, som har olika typ av organisation, alltså inte den traditionella som finns i Gotlands kommun. Under arbetets gång fick han också tips från några mindre kommuner.
Det resulterade i att elva kommuner och ett landsting valdes ut, varefter Jan-Olof Henriksson och hans biträdande projektledare Göran Lindbom tillsammans med kommunledningen bestående av ett tjugotal personer, chefer och politiker, begav sig ut på studieresa.
Diskutera fyra alternativ
De delade upp sig i sju grupper som ägnade en dag åt varje kommun och ett landsting (Jämtlands) (26 januari i år). Dagen efter redovisades intrycken och man diskuterade hur andras val av organisation kan appliceras på Gotland.
Målet är att få en blick över vad som händer och sedan skapa strukturmodeller. Nu finns fyra alternativ, eventuellt fem. Dessa ska diskuteras vid ett stormöte den 23 februari, alltså om en vecka. Efter diskussioner i kommunstyrelsen och fullmäktige tas i fullmäktige den 19 juni ett inriktningsbeslut om en modell som sedan skall detaljutformas till hösten. Slutligen tar fullmäktige 27 november ett definitivt beslut.
- Det man har börjat jobba med på andra håll i landet är att hitta flexiblare sätt att få demokratin att fungera bättre. Det kan till exempel vara att fullmäktige får olika beredningar, att man exempelvis jobbar med hearings med medborgarna, säger Jan-Olof Henriksson.
Målinriktade utskott
Beredningarna kan ta upp frågor om kompetens, tillväxt, trivsel, trygghet, med mera. Ett annat alternativ är att kommunstyrelsen får målinriktade utskott. Ett kan exempelvis ta upp hur man ska utveckla samhället för barn och ungdom.
En konsekvens av en kommande omorganisation blir ändrade förvaltningsstrukturer. Det har redan talats om att samla "samhällsbyggarna", tekniska förvaltningen, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och stadsarkitektkontoret. Det kan också bli färre och större nämnder, kanske en stor gemensam nämnd för "samhällsbyggarna".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!