Naturvårdsverket har redan lämnat sin överklagan kring File Hajdar och under torsdagen meddelande Länsstyrelsen på Gotland att de även kommer överklaga domen.
– Vi överklagar domen eftersom vi tycker den är felaktig och att den bör upphävas. Till att börja med begär vi anstånd till 6 mars för att utveckla grunderna till vårt överklagande, säger Åke Mauritzson, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
På vilka grunder överklagar ni domen?
– Vi uppfattar det som att domstolen kringgår två förbud i miljöbalken. Dels handlar det om förbudet mot att försämra statusen för en grundvattenförekomst och dels ett generellt förbud mot att skada skyddade habitat och arter inom Natura 2000-områden.
– Vi tycker inte att domen ger oss anledning oss att ändra uppfattning i de här frågorna. Därför går vi vidare med en överklagan av domen, säger Åke Mauritzson.
Även Urbergsgruppen kommer att överklaga domen gällande kalkbrytning i File Hajdar.
Den 1 februari meddelade de på Facebook att man anlitat stjärnadvokaten Johan Öberg, ombud till en av sakägarna kring SMA Minerals brytningslov i Klinte och som bland annat var engagerad i det uppmärksammade målet kring Ojnareskogen, för överklagan och att han ska vara med och företräda dem i mark- och miljööverdomstolen.
– Det är folk som är drabbade som söker upp mig. Min personliga syn på det här är att Gotland har nog av kalkbrott, med tanke på den enorma problematik som finns med vattentillgång. Kalkbrott är lika med problem med vatten, menar advokaten Johan Öberg.
– De här bolagen spelar med människors möjlighet att bo på Gotland. Även om man säger att det är en tradition och att människor ska bryta kalk på Gotland. Det är dags att folk förstår att det här är ett spel med hela öns framtid.
Varför tror du att det är så många som anlitar dig?
– Jag jobbade med Ojnareskogen från 2007 och det var det första ärendet på ön som hade att göra med kalken. Men samtidigt brinner jag för frågan, säger Johan Öberg.
Vad tänker du kring nästa steg i mark- och miljööverdomstolen?
– Förutsättningarna i det här målet är verkligen mycket bättre för vattnet än vad det var i Ojnare. Vi har dels länsstyrelsen som avstyrker och SGU som avstyrker att man ska gröpa ur ön sett ur vattenperspektivet, säger Johan Öberg.