Ny plattform för kultur: Arrangera utan att ruineras

Entreprenörerna Lars Gidfeldt och Björn Masuhr tar fram en ny plattform för kulturevenemang, som kan bli de små arrangörernas bästa vän.

Lars Gidfeldt tror att den nya produkten kan ge gotländska arbetstillfällen framöver.

Lars Gidfeldt tror att den nya produkten kan ge gotländska arbetstillfällen framöver.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-08-28 11:54

Stockholmaren Björn Masuhr har tidigare gjort utredningar åt organisationer som Visita, där han bland annat såg på varför små kulturaktörer har svårt att växa.

Då väcktes en idé, som han sedan presenterade för gotlänningen Lars Gidfeldt.

– Vi hade jobbat ihop tidigare och det var över en lunch för två år sedan som Björn sa "det här har jag funderat på", berättar Lars Gidfeldt.

Grundtanken är en slags "kultur-crowdfunding", där man tar in biljettpengar innan arrangemanget ens är spikat. Får man ihop tillräckligt blir evenemanget av, i annat fall betalas pengarna tillbaka.

Easyarr, som Masuhrs och Gidfeldts produkt kallas, är dock inte i första hand en biljettjänst.

– Det är en webbaserad plattform för evenemang, från budget till marknadsföring och bokning men även redovisning i efterhand, förklarar Lars Gidfeldt.

Sådant som lokalbokning ska också finnas med.

– Vi har säkert 400-500 lokaler bara här på ön, de vill vi ha in i databasen.

Dessutom finns färdiga avtalsmallar, exempelvis mellan arrangör och musiker. Och systemet kan hitta rätt momssats – i en djungel av kulturmoms – beroende på vilka uppgifter som registreras, samt räkna på eventuella STIM-fakturor.

Sådant som "småsponsring" på bara några tusen kronor underlättas också, då även små arrangörer lättare kan ta fram de uppgifter som sponsorn efterfrågar inom ramen för Easyarr.

– Det ska vara lätt att arrangera kultur, vem som helst ska kunna göra det och utan att det kostar för mycket.

Men – apropå arrangörernas nota – vad kostar det då att använda själva Easyarr?

– Använder man vårt system och evenemanget inte blir av så kostar det ingenting. Gör du däremot en vinst tar vi fem till sju procent av biljettintäkten. Men då får du också hela paketet hos oss, inte bara en biljettjänst.

Många kulturaktörer är redan vidtalade och alla har gjort tummen upp, berättar Lars Gidfeldt. Men det finns även investerare och finansiärer som tror på projektet. 3,5 miljoner kronor har hittills tagits in, från bland andra Almi invest, Vinnova och Tillväxtverket.

En pilotversion av själva produkten finns snart färdig och den ska också testas inom kort, till några evenemang på Grå Gåsen i Burgsvik.

Lars Gidfeldt tror på en succé – och på gotländska arbetstillfällen framöver.

– Ja, vi planerar att anställa tre till sex personer de närmaste två åren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!