Ny rapport: Gotländska ungdomar knarkar mindre

Trenden är bruten: Droganvändandet bland unga på Gotland minskar. Det framgår av årets drogvaneenkät som besvarats av öns niondeklassare.

Tillgången till narkotika har inte minskat, även om bruket bland unga minskar. Och snusandet ligger kvar på samma nivå som 2010. "Behöver tas på allvar", säger Cora Juniwik.

Tillgången till narkotika har inte minskat, även om bruket bland unga minskar. Och snusandet ligger kvar på samma nivå som 2010. "Behöver tas på allvar", säger Cora Juniwik.

Foto: Ola Axman/Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-12-11 19:13

Den så kallade drogvaneenkäten, som mäter hur många elever i årskurs 9 som provat droger, alkohol eller tobak, görs vartannat år. I den förra mätningen 2018 kom man fram till att antalet gotländska pojkar som testat narkotika ökar. Den trenden bryts i årets enkät, som tyder på en generell minskning, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Glädjande nyheter, säger kommunpolisen Conny Johansson, men han påminner om att tillgången till narkotika knappast har minskat på ön, och att flertalet av dem som misstänkts för narkotikabrott är unga och unga vuxna.

– Inom den målgruppen ser vi ett fortsatt behov av att bättre belysa unga kvinnors droganvändande då vi historiskt varit sämre på att upptäcka unga kvinnor, uppger Conny Johansson i pressmeddelandet.

Resultatet i den gotländska enkäten skiljer sig inte nämnvärt från det vi ser i resten av landet, skriver regionen. Drickandet och rökningen bland unga minskar liksom på andra ställen. Dock noterar man att den nedåtgående trenden vad gäller rökning stannat av en aning, och snusandet ligger kvar på samma nivå som 2010.

– Även användandet av snus behöver tas på allvar eftersom det är en tobaksvara som är beroendeframkallande, säger Cora Juniwik, folkhälsostrateg på regionstyrelseförvaltningen, i utskicket.

Drogvaneenkäten genomförs av organisationen CAN (Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!