Avonova har genom intervjuer med skyddsombud, ledningsgrupp och arbetsutskott undersökt tillståndet i församlingen. Gotlands Allehanda har vid flera tillfällen under förra hösten rapporterat om det ansträngda läge som nu beskrivs i rapporten.
Den börjar med en beskrivning av Elisabeth Ströms arbete, domprosten som under vintern arbetsbefriats och köpts ut. Där står att läsa att hon inte uppfyllt förväntningarna och att "uteblivna leveranser kring utlovade åtgärder som justering av protokoll, remissvar och utebliven information till ledningsgrupp" gjort att förtroendet förlorats.
– Jag tillträdde hösten 2020 och i oktober 2021 arbetsbefriades jag. Den nya organisationen trädde i kraft från första januari 2021. Det finns inga möjligheter att hinna göra förändringar för att få en organisation på fötter på så kort tid, säger Elisabeth Ström.
Domprosten anklagas även för att ha haft "otrevligt bemötande, aggressiv framtoning och ett uppskjutandebeteende" som påverkat arbetet. Elisabeth Ström vill inte kommentera den kritiken.
– Det finns en överenskommelse mellan mig och församlingen. Den tänker jag hålla.
Domprost Elisabeth Ström är inte den enda som kritiseras i rapporten. Flera personer vittnar om vad som kan beskrivas som en osund kultur och arbetsmiljö. Kritik riktas även mot kyrkorådets ordförande Inger Harlevi och ledningen inom församlingen i stort.
”Flera av de intervjuade uppger en oro kopplad till repressalier om man inte håller med kyrkorådets ordförande generellt..." står det i rapporten. En bild som inte delas av kyrkorådet som menar att det är rykten.
Linnea Tibell är vice ordförande i kyrkorådet och med i arbetsutskottet:
– Jag tror att det har att göra med Inger Harlevi som person. Hon är politiker och har bestämt mycket och så har man fått uppfattningen att "tänk om jag gör så här och Inger inte tycker om det, då kanske hon kan dra in mitt parkeringstillstånd". Det är snack och handlar inte om att Inger har gjort någonting. Det har varit ett stort problem inom församlingen att det pratas bakom ryggen på varandra som skapat en osäkerhet, säger hon.
Finns det tillfällen där repressalier har förekommit?
– Nej, inte vad jag vet. Det vi är medvetna om är att det pratas mycket om Inger. Det skrivs mycket som säkert kan skapa frågor och funderingar hos folk.
Om ni varit medvetna om, vad ni menar är rykten om repressalier, varför har ni inte agerat tidigare?
– Det menar jag att vi gjort. Eftersom det gjorts en undersökning och vi har pratat om det. Vi behandlar det hela tiden när det gäller arbetsmiljön.
Rapporten fastslår att kritiken mot ledningen i församlingen bör följas upp framöver. Linnea Tibell menar att den visitation som just nu görs av domkapitlet av församlingen är en garanti för detta.
I rapporten framgår att arbetsutskottet, som inte delar de intervjuades kritik mot ledningen, har fortsatt förtroende för Inger Harlevi som kyrkorådets ordförande. Detta då man "upplever att ordföranden vill församlingens bästa."
Men i rapporten framgår också att samtliga intervjuade känner oro inför framtiden. Något som inte påverkar arbetet framåt, menar Linnea Tibell.
– Jag ser inte att det är allvarligt. När domprosten tillträdde kom också en helt ny omorganisation. Där har man inte landat ännu och allt hände med domprosten. Jag tror oron finns kring om det blir ytterligare en ny omorganisation, det kommer det inte att bli, och det har vi kommunicerat till medarbetarna.
Inger Harlevi har tagit del av rapporten. Hon säger att hon inte utövat några repressalier, och hon är trött på de rykten som florerar.
– Jag har ingen ambition att utöva repressalier mot någon enda människa. Jag vill ingen något ont. Att det finns de som vill mig ont, det har jag fullt klart för mig efter de här månaderna.
Vad känner du när du läser kritiken mot dig i rapporten?
– Vill man bara läsa kritiken så är det klart att jag är utsatt. De finns personer som utnyttjar det och så är det att vara ordförande. Gotland är litet och det snackas runt något så fruktansvärt.
Vissa medarbetare har uppfattat att du har en egen agenda.
– Det har jag inte. Jag har inte gjort någonting som inte har varit förankrat hos arbetsutskottet.
Känner du att du har förtroende hos församlingen?
– Ja, det känner jag att jag har. Alla de klappar på axeln jag har fått när jag stått upp mot alla påhopp mot mig. Utan dem hade jag aldrig orkat.