Året som gått
När Rädda barnen i början av februari bjöd in till ett möte på Almedalsbiblioteket, där kommunpolis Conny Johansson pratade om narkotikasituationen på ön, var intresset så stort att 100 personer fick vända i dörren.
Då, för snart ett år sedan, slog Conny Johansson fast att cannabis fortsatt är den överlägset vanligaste drogen på ön, men att tillgången på andra droger som amfetamin och kokain är god året om och att även heroin fått fäste i vissa grupper.
– Det är ingen större skillnad nu. Jag vågar påstå att alla droger finns på ön, säger Conny Johansson.
Just unga som drogar sig är fortsatt ett problem på Gotland.
– Trenden med väldigt unga brukare håller i sig. Vi får signaler från Mini-Maria och psyket att det fortsättningsvis är väldigt unga människor, från 12,5 som den yngsta var och 13-14-åringar, säger Conny Johansson.
Bland ungdomar är det framför allt cannabis, inte sällan i kombination med andra substanser, som används.
– Cannabis är störst, det är ofta en debutdrog, men det är ett laborerande med droger, man tar det som finns, säger Conny Johansson.
Något som bekräftas av de drogtester som görs efter att polisen mött misstänkt påverkade ungdomar.
Några riktade insatser mot just narkotika har polisen inte gjort den gångna året.
– Narkotika har vi konstaterat är ett problem för oss på Gotland, vilket gör att vi jobbar mot narkotika hela tiden och har ett rätt konstant tryck mot den typen av brott. Det här jobbar vi med dagligen, säger Conny Johansson.
I våras startade också ett nytt samverkansprojekt mellan polisen och flera av regionens förvaltningar, men även andra samhällsaktörer. Gruppen ska arbeta operativt mot fyra utpekade problemområden, varav ett är droger.
– Det handlar om att få en gemensam bild av problem och utmaningar för Gotland. Det är viktigt att ha en bra lägesbild, men ännu viktigare att vi analyserar varför vi har problemen, säger Conny Johansson.
Under 2020 kommer fokus ligga på två specifika problem; mäns våld mot kvinnor och unga tjejer som drogar sig. Tjejer som drogar sig ofta går under radarn, vilket den drogvaneenkät som görs vartannat år visade. Där låg droganvändandet bland gymnasietjejer på Gotland fem procent över riket, samtidigt som killarna stod för 90 procent av de drogrelaterade polisärendena samma år.
– Där har vi absolut ett jobb att göra, säger Conny Johansson.