Ny statistik: Färre sjukskrivningar under coronavåren

Under coronavåren minskade något otippat sjukskrivningarna på Gotland – i alla fall räknat i dagar. "Väldigt intressant."

Från årsskiftet till september minskade antalet sjukskrivningsdagar på ön. Korttidsfrånvaron steg dock hos regionen, öns största arbetsgivare. Till höger: Regionens HR-direktör Lotta Israelsson.

Från årsskiftet till september minskade antalet sjukskrivningsdagar på ön. Korttidsfrånvaron steg dock hos regionen, öns största arbetsgivare. Till höger: Regionens HR-direktör Lotta Israelsson.

Foto: Jessica Gow/Erik G Svensson/TT/Emelie Stenqvist/arkiv

Gotland2020-11-23 11:17

Har pandemin lett till att fler gotlänningar sjukskriver sig? Ja, säger nog magkänslan hos de flesta. 

Gotlänningen Bertil Thorslund, fram till pensioneringen 2010 analytiker vid Försäkringskassans huvudkontor, bestämde sig för att gå till botten med saken. Svaret blev inte det väntade. Sjukskrivningsstatistiken, som bygger på siffror från Försäkringskassan, visar att antalet nettodagar på Gotland sjönk mellan december 2019 och september 2020. 

De mer utdragna fallen på två år eller längre fortsätter visserligen att öka, men det kompenseras av färre nya ärenden i det kortare tidsspannet.

– Jag tycker att det är väldigt intressant. Det har förekommit kritik mot att coronastrategin i våras var för Stockholmscentrerad. De regionala skillnaderna i smittspridningen var trots allt ganska stora. Kanske ska denna statistik ses i ljuset av den diskussionen, säger Bertil Thorslund.

Ulrik Lidwall, analytiker vid Försäkringskassan, vill dock nyansera bilden en aning.

– Jag ifrågasätter inte Bertil på något sätt, men han redovisar statistiken på ett lite speciellt sätt. Vi har framför allt sjukpenningtalen som måttstock, och där är det faktiskt inte så dramatiska förändringar på Gotland under den här perioden, säger han.

Ulrik Lidwall understryker att det finns en rad faktorer som kan påverka helhetsbilden.

– Vi lever i en speciell tid med många förändringar. Sjukskrivningarna minskar generellt i landet, men istället stiger arbetslösheten och nyttjandet av andra förmåner och stödssystem, till exempel vård av barn. Därför kan det vara svårt att entydigt slå fast i vilken riktning utvecklingen går.

Det ska tilläggas att den statistik Bertil Thorslund tagit fram avser dem som – något förenklat – varit hemma i minst två veckor. Inom Region Gotland, öns största arbetsgivare, har korttidsfrånvaron föga förvånande ökat under pandemin, framhåller regionens HR-direktör Lotta Israelsson.

– I samband med utbrottet av covid-19 i mars ökade sjuktalet markant med en skillnad på över 3 procent från föregående år. Orsaken ses inte i covid-19-smittade utan andra faktorer kopplat till pandemin, som exempelvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid lätta symptom, oro och ändringar i sjukförsäkringen.

Regionen sjuktal har gått upp och ned därefter, men landar i slutändan på 6,95 från januari till september – att jämföra med 6,05 motsvarande period i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!