Humanisterna värnar om det sekulära samhället, där politik och religion hålls åtskilda. Föreningen pekar på undersökningar som visar att majoriteten av Sveriges invånare inte har en gudstro. Vilket leder till slutsatsen att det bör finnas stöd att söka som inte har religiös prägel att söka i ensamhet eller livskriser.
– Det är bakgrunden till att vi startat telefonjouren Humanistisk medmänniska, säger Malin Plaenge.
Hon är bosatt i Othem och engagerad i styrelsen för Humanisterna på Gotland. Hon är konsult i ett familjehemsföretag på ön, har en master i pedagogik och har under mer än tre decennier drivit HVB-hem på fastlandet, med inriktning på ungdomar med missbruksproblem. Hon betraktar mänskliga ritualer som viktiga.
– Men jag är ateist, vårt samhälle är sekulärt och jag ser det som en självklarhet att det ska erbjudas sekulära insatser.
Det säger hon om bakgrunden till sitt engagemang i Humanisterna, som sedan tidigare har barnvälkomnande, vigslar, begravningar och konfirmation på programmet. Och nu alltså även stödsamtal.
– Arbetet drivs av volontärer, däribland från Gotland, på kvällstid. Det sker under tystnadslöfte. De får utbildning och handledning. Men vi i är noga med att framhålla att det inte är terapi som vi bedriver, poängterar Malin Plaenge.
I kyrkliga sammanhang skulle motsvarigheten kallas själavård. Men tror man inte på föreställningen om en själ får man hitta ett annat begrepp, kanske "människovård", resonerar hon.
Magnus Timmerby från Humanisterna Syd har varit drivande i att utveckla Humanistisk medmänniska.
– Äldre, ensamma människor, anhöriga till personer med svåra sjukdomar hör av sig. Det leder till samtal om livet, döden, livsåskådningsfrågor ur en icke-religiös synvinkel, säger han om erfarenheterna.
Uppfattar volontären att det behövs professionell hjälp har man en hänvisningslista. På sikt vill föreningen få det som i Norge, Belgien och Holland, där systerorganisationer bedriver stödarbete på sjukhus, inom försvaret, på högskolor och i fängelser – med bidrag från staten. Ett mål är också att få till stånd samarbete med sjukvårdsupplysningen 1177, jämförbart med det som stödlinjer mot självmord har.
– Men vi skyndar långsamt, vi vill prioritera kvalitet i arbetet och växa tryggt, säger Magnus Timmerby.