Ny tradition i Gothem
Det var ett rejält kaffekalas det som bjöds i Gothems bygdegård i går. Där fanns saffransbullar, ett drygt tiotal sorter av olika kakor samt tårtor-precis som det skall vara på ett traditionellt gotländskt kafferep.Socknens kvinnor, med enstaka manligt inslag, låg bakom och har samtidigt som de bakat haft så roligt att de redan på allvar pratar om att utveckla verksamheten till att också omfatta matlagning.
Foto:
- Vi tyckte att det måste finnas något som främst är till för kvinnor och något som gör det trevligt att bo på landsbygden.
Idén om att starta en ny tradition i form av ett kaffekalas när det är som mest dött i februari månad presenterades för andra föreningar i socknen och det var precis som om man där suttit och väntat på detta initiativ. Det blev respons direkt.
Cirka 25 personer har den senaste tiden träffats och bakat och pratat recept och råvaror med sikte på det stora kalaset. Förutom LRF är hembygdsföreningen, bygdegårdsföreningen och Röda Korset representerat.
Närproducerat
En viktig sak med projektet har varit att se till att alla råvaror är närproducerade, helst på ön, och gärna dessutom ekologiskt framställda.
Med på ett hörn finns organisationen Min mat som bland annat har på sin agenda att tala om varifrån maten kommer i synnerhet om det inte deklareras ordentligt på förpackningarna. Organisationen värnar om det svenska.
Igår kunde då således besökarna i bygdegården efter att ha erlagt entréavgiften ta för sig av det väldukade bordet.
Det fanns väl ingen som förmådde att prova på allt-det finns ju gränser-så på traditionellt vis var det fullt möjligt att ta med sig överskottet i en påse när man gick därifrån.
Receptsamling
Med sig när man gick kunde man också få en receptsamling där det framgår hur man gör och vad kakorna innehåller, alltifrån mandelmusslorna via Astrids syltkakor till Botvaldes kokoskakor och Ester Bomans gorån. Inga hemligheter alltså.
I samband med kaffekalaset underhöll sångkören "Smakfulla".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!