Ny trend allt fler äldre väljer att bo kvar hemma
Det är svårare att få plats på äldreboende i dag.Det räcker inte att bli gammal utan det krävs ofta att man behöver specialtillsyn. Men ansökningarna till hemmen har också minskat. Vi ser en trend i att allt fler väljer att stanna hemma, säger Mats-Ola Rödén, utvecklingsledare vid Social- och omsorgskontoret.
I dag finns det ungefär ett tusen platser på för särskilt boende, det vill säga äldreboende, på Gotland.
Men det finns de som inte får plats på grund av speciella behov.
Vi har en grupp med demenssjukdomar som behöver dygnet-runtbemanning och specialkompetens. De kan inte flytta in var som helst. En del har också önskemål om att få bo inom ett visst område, säger Mats-Ola Rödén.
<span class=MR>Färre ansökningar</span>
I en rapport från socialstyrelsen och boverket står det att Gotland enligt beräkningarna ska avveckla cirka sexton procent av platserna för särskilt boende, från i fjol till år 2005.
Men Mats-Ola Rödén säger till GA att det inte alls stämmer.
Redovisningen som socialstyrelsen har gjort har inte tagit hänsyn till att vi faktiskt också ersätter 160 nedlagda platser med hundra nya platser vilket gör en annan procentsats, det vill säga sex procent.
Men antalet platser för särskilt boende har minskat. En del beror på ombyggnation eftersom standarden ska höjas.
Vi har arbetat för att ta bort de bostäder som inte har varit fullvärdiga med toalett och dusch. Det tycker jag är bra, säger Mats-Ola Rödén och fortsätter: Men visst behöver vi spara pengar, det är ingenting att sticka under stol med.
<span class=MR>Hemtjänst</span>
Parallellt som man bygger ut måste man jobba med att bygga ut hemtjänststödet. Det har blivit tuffare för dem som är ute. En person som bestämmer sig för hemtjänst kanske har funderat på det länge och när den väl behövs finns behov för mycket hjälp, säger Ia Lönngren-Lyberg, socialkonsulent på kommunen.
Hon berättar att en person som har bestämt sig för hemtjänst kanske har funderat på det länge och när den väl behövs finns behov för mycket hjälp. En del får hembesök fem gånger om dagen.
Man måste jobba med att bygga ut hemtjänststödet. Det har blivit tuffare för dem som jobbar med det här, säger Ia Lönngren-Lyberg.
<span class=MR>Svårare få bifall</span>
Hon tror att anledningen till att ansökningarna har minskat i antal kan vara att det är svårare att få bifall för särskilda boenden i dag.
Och att man tidigare har varit för generös i sin bedömning vilket har lett till väntelistor, vilket egentligen inte är lagligt eftersom socialtjänstlagen säger att den som har behov av särskilt boende eller annat stöd ska få det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!