Ny typ av natur- reservat på Sudret?
Storsudret skulle kunna bli ett modernt naturreservat, utan de starka förbudsformer som finns i de traditionella naturreservaten och nationalparkerna. Det anser Göran Holmberg, ordförande i Kettelvik stenmuseums vänner. Storsudret skulle bli ett bra första exempel på en modern planering av naturvård och turism, säger Göran Holmberg.
I helgen höll föreningen årsmöte och Göran Holmberg tog då på styrelsens uppdrag upp en diskussion om hur man ska möta en utökad ström av turister till Storsudret och därmed ökat slitage på naturen. Holmberg har bland annat suttit i naturvårdsverkets styrelse under ett 20-tal år och även suttit i svenska naturskyddsföreningens styrelse.
För en dryg vecka sedan fanns i Dagens Nyheters kulturbilaga en artikel om forskningsresultat som William Adams i Cambridge tagit fram och som stämmer med hur Gotland kan komma att utvecklas. Det var med utgångspunkt från den artikeln som Göran Holmberg pratade om Storsudrets framtid vid helgens årsmöte.
Den gamla typen av naturreservat och nationalparker går inte att ha. Det behövs en ny typ av reservat. Jag tycker att det är mer än rimligt att markägare får ersättning för intrång på deras marker och för att hålla får som ser till att landskapet behålls öppet. Någon måste vara beredd att betala för detta. Det måste då bli staten, säger Göran Holmberg.
<span class=MR>Leder runt Storsudret</span>
Vi fick på årsmötet i gång ett ganska intressant samtal om att skapa leder runt hela Storsudret. Det behövs också fler parkeringsplatser för att klara en ökad turism, säger Göran Holmberg.
För närvarande har man drygt 40 000 besökare årligen till Kettelviken och man räknar med fler, framför allt när Naturum står klart vid Lars Jonsson-museet i f.d. Vamlingbo prästgård. Konsekvenserna blir arrangemang av olika slag, där människor ska ut i naturen. Detta innebär ökat slitage.
Det handlar inte om något förslag från styrelsens sida. Men vi vill starta en öppen dialog om framtiden för Storsudret, säger Göran Holmberg.
Kettelvik stenmuseums vänner har under flera år ihop med länsstyrelsen och skogsvårdsstyrelsen arbetat med röjning runt Kettelviken. Nu är man i en slutetapp där röjningen ska avslutas ner mot Hoburgen. En utvärdering ska göras vid ett öppet möte med bland andra markägare och sommarboende.
Sedan vill man att länsstyrelsens ska stödja ett förslag om diskreta vandringsleder.
Föreningen har genom sin ordförande Göran Holmberg hos länsstyrelsen även tagit upp problemen på Husrygg, som eroderas när folk trampar runt där.
<span class=MR>Trappa på Husrygg</span>
Det behövs en trappa i samma stil som har satts upp vid Uppsala gamla högar, så att man inte sliter direkt på marken, säger Göran Holmberg.
Under den ordinarie delen av årsmötet i lördags beslöts också om en plan för det kommande verksamhetsåret.
Sandstenens dag lockade i år tusen personer. Nästa år räknar man med att till den dagen uppmärksamma stenarbetarnas historia, framför allt arbetarnas slitsamma jobb.
Vidare ska man stimulera kunskaper kring sandstenen genom att publicera några små skrifter om sandsten. Dessa ska tas fram i samarbete mellan Stenbibliotek Kettelvik och Haimdagars förlag i Lärbro. Styrelsen för vänföreningen omvaldes i sin helhet vilket innebär att Göran Holmberg fortsätter som ordförande och att Vanja Larsson är sekreterare och Lars-Erik Karlsson kassör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!