2019 mätte Motormännen Gotlands större vägar. Med en app i en smartphone registrerades vibrationer från vägbanan. Slutsatsen blev att öns länsvägar är bäst i landet. 99,8 procent av 140-vägarna bedömdes som bra.
Nu presenterar Transportföretagen en undersökning av vägarna på Gotland, där även de mindre vägarna som staten ansvarar för räknats med. Ansvaret omfattar 150 mil väg. Bilden blir helt annorlunda. På en femgradig skala får en femtedel av öns vägar sämsta betyg, ”mycket dålig”. Bara i Gävleborgs och Jämtlands län är andelen ”mycket dålig” väg högre.
Transportföretagen har mätt på samma sätt som Trafikverket. Man tittar på längsgående ojämnheter och spårdjupet. Resultatet kan vara rimligt, tror Bob Kolmodin vid Trafikverkets kontor på Gotland:
– Pengarna räcker inte till allt vägunderhåll, och då får de mindre vägarna stå tillbaka. De får vi lappa och laga tills de går helt sönder. Pengar till förebyggande underhåll finns inte.
Förra året asfalterade Trafikverket 3,3 mil väg på Gotland. Listan över vägar som behöver åtgärdas är längre än anslaget räcker till.
– Det finns en underhållsskuld, säger Bob Kolmodin.
Med undersökningen vill Transportföretagen visa att satsningarna på det statliga vägnätet behöver öka. Underhållsskulden, som i dag beräknas till 19,7 miljarder kronor för landets statliga vägar, kommer att växa till 41,8 miljarder kronor 2030 om inte större satsningar görs. För att behålla dagens nivå måste anslaget öka med två miljarder kronor per år. Ska underhållsskulden minimeras behövs ytterligare två miljarder per år.
Trafikverket har i egna undersökningar kommit fram till att skillnaden mellan de prioriterade vägarna och de lågtrafikerade blir allt större.
– Gapet mellan stad och land kommer att växa. Vi får ett alltmer polariserat vägnät, säger Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell.
Gotland står inför en förändring som kan komma att påverka vägstandarden. Nästa år höjs gränsen för tyngre transporter på 30 mil av öns vägnät. Lastfordonens bruttovikt ökar med tio ton och till max 74 ton. Förändringen gäller till största delen 140-vägarna.
– De tekniska protokollen säger att vägarna inte kommer att påverkas, eftersom de större fordonen har fler hjulaxlar som fördelar vikten. Men jag är ändå lite orolig över om vägarna kommer att hålla, säger Bob Kolmodin.