Ny upphandlingspolicy på gång
Förvaltningarna tar inte alltid hjälp från upphandlarna när de ska göra offentliga upphandlingar.
Kan man inte ifrågasätta upphandlarnas funktion då?
- Nej, kommunen är i stort behov av upphandlingskompetens. Men jag tror inte problemet ligger bara där. Det handlar inte bara om att förvaltningarna ibland inte tar hjälp av oss. Jag önskar att vi oftare fick komma ut och informera om upphandlingsreglerna också.
Inte tvinga
- Vi kan inte tvinga på förvaltningarna vår sakkunskap. Det är upp till dem att ta hjälp av oss. Men visst är det synd att vi inte har resurser att delta oftare.
För några år sedan beslutade kommunfullmäktige att förvaltningarna själva skulle ansvara för sina respektive upphandlingar.
- Förvaltningarna tar därmed själva beslut om de vill ha vår hjälp. Vi kan inte påtvinga vår hjälp eller ändra några upphandlingar, säger Charlotte Criwall.
- Upphandlarna deltar inte i upphandlingen, om inte vår hjälp efterfrågas. Det sköter förvaltningarna på egen hand inom ramen för sin delegation och budget.
Dessutom riktas nu också kritik mot Gotlands kommuns upphandlingsrutiner i en revisionsrapport (se text intill). Revisorerna menar att förvaltningarna bland annat måste ha tydligare ansvarsfördelning i upphandlingsarbetet.
- Jag håller med revisorerna i deras bedömning. Men nu kommer det en ny upphandlingspolicy med tillämpningsanvisningar. Det kommer att tydliggöra bland annat ansvarsfördelningen. Det ser jag fram emot, säger Charlotte Criwall.
Inte förvånad
Det sista året har flera leverantörer och företag begärt så kallad överprövning av upphandlingar hos länsrätten. Charlotte Criwall säger att hon inte är förvånad.
- Det ser likadant ut över hela landet. Det där går i vågor. Om en leverantör begär överprövning av ett beslut, brukar det komma fler efteråt som gör samma sak.
Däremot är det inte lika vanligt att en leverantör vänder sig till tingsrätten och begär skadestånd. Men även det har hänt på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!