Ny utbildning startas på Gotland – utlovar jobbgaranti

Polisen på Gotland gör det möjligt att plugga till polis i sin egen takt – och lovar de studerande placering på Gotland. "Lättare att attrahera de som stadgat sig på ön", säger Fredrik Persson.

Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland, menar att det nya upplägget på polisutbildningen med möjlighet till deltid- och distansstudier gör det lättare för den som är gotlänning och vill byta yrke.

Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland, menar att det nya upplägget på polisutbildningen med möjlighet till deltid- och distansstudier gör det lättare för den som är gotlänning och vill byta yrke.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2024-12-10 16:02

Upplägget att studera till polis både på distans och på deltid är nytt för Gotland. I en annons om en informationsträff skriver Gotlandspolisen också att det nya upplägget ger garanterat jobb med placering på önför den som avlägger polisexamen.

– Den nya utbildningsformen innebär att man kan studera i lite lägre takt, vilket gör att man kan jobba kvar en viss procent på sitt befintliga jobb om man är intresserad av att byta yrke till polis, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Modellen har tagits fram bland annat för att göra det lättare för den som bor på Gotland och vill växla karriär till polis, men inte vill behöva slita upp bopålarna och flytta till en ort med fysisk polisutbildning. Det finns sex utbildningsplatser med kursstart hösten 2025 och därmed möjlighet för sex poliser att bli garanterade jobb på Gotland.

– Det här gör det lättare att attrahera de som stadgat sig på ön boende och familj, och kanske gått och funderat på att bli polis men tror att det är för sent, säger Fredrik Persson.

Jämfört med den ordinarie polisutbildningen som är på två år plus en aspiranttid på 26 veckor blir deltidsvarianten något förlängd.

– Distansutbildningen innebär att man får plugga i 2,5 år. Blir man godkänd får man gå ut på aspiranttid, och efter det blir man anställd som polis i yttre tjänst.

De fysiska delarna, som enligt Fredrik Persson delas upp i sjok om två veckor per termin, förläggs till något av de campus i Sverige som har fysisk polisutbildning – Malmö, Borås, Växjö, Stockholm eller Umeå.

Gotlandspolisen har för närvarande inga större bekymmer med att rekrytera poliser. I Stockholm, där Gotlands polisregion ingår, är det betydligt svårare att locka folk till polisutbildningen, mycket för att det är dyrare att leva och hitta bostad, enligt Fredrik Persson.

– Stockholm ligger efter i polistillväxten, men Gotland har vänt. För fem-tio år sedan hade vi också svårt att få hit poliser som ville jobba här, vilket innebar att vi fick hit polisaspiranter som var här och gjorde sin aspiranttid och så fort tillfälle gavs så försvann de härifrån. Vi var en utbildningsplats där vi inte fick någon kontinuitet. Men under och efter pandemin ändrade sig detta till det bättre.

Polisen har en informationsträff om den uppdaterade polisutbildningen på Visby polisstation den 17 december klockan 18 till 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!