Ny utmaning för Hemvärnet
Hemvärnet står inför en ny utmaning om P18 läggs ned.- Klarar sig "lillebror" på egen hand?- Kommer många att sluta i protest?Farhågorna är många. Men det går att se positivt på saken. Jag tror det här kan stärka hemvärnet, säger öns hemvärnschef Rutger Bandholtz.
Den gångna helgen har rikshemvärnschef Anders Lindström besökt Gotland. Han gör årligen sex inspektionsresor, och under sitt besök på Gotland fick han se det marina hemvärnskompaniet öva vid Smöjen och 2:a hemvärnsbataljonen öva på Tofta skjutfält.
Han var mycket nöjd med det han såg.
Hemvärnet är en mycket bra resurs, och på Gotland är man bättre än genomsnittet på att vara med, konstaterar Anders Lindström.
Men de senaste åren har det gotländska hemvärnet tappat många medlemmar. Känslan av lokal förankring naggades rejält när organisationen med trettio hemvärnsområden gjordes om och man skapade tre bataljoner. Det fick till följd att många lade av.
Många av dem som slutat hade inte varit aktiva på flera år, och när man förra året undersökte intresset av att fortsätta i organisationen föll 350 personer bort.
Tidigare såg vi de som var med men som inte övade som en vilande resurs. Det synsättet gäller inte längre. Man måste vara rustad och utbildad för att få vara med, säger Rutger Bandholtz.
Att organisationen minskar är i sig inget oroande. Liksom försvaret som helhet ska hemvärnet också minska numerärt. 50 000 ska bli 30 000. Men den finns en oro för rekryteringen på längre sikt, eftersom värnpliktsutbildningen minskar. I år utbildas 15 000, nästa år bara 10 000 värnpliktiga. Merparten av dem som finns i hemvärnet har gjort värnplikten, och nu minskar den viktigaste rekryteringsbasen.
<span class=MR>Bara två bataljoner</span>
Utvecklingen mot större enheter på Gotland fortsätter. Även om inget beslut är taget kommer de tre bataljonerna med tiden att bli två en för norra Gotland och en för södra delen av ön. Det anses vara en bra lösning för de omkring 880 personer som numera ingår i organisationen.
<span class=MR>35-40 personer</span>
Varje bataljon ska innehålla en insatspluton med 35-40 personer. Det är personal som utbildas extra och som förväntas klara svårare uppgifter i ett krisläge. De är utrustade med granatgevär och kpistar, och i plutonen ingår även hundar och hundförare.
För närvarande har hemvärnet stor hjälp av P18. Regementets instruktörer, övningsfält och skjutbanor kan utnyttjas i verksamheten.
Om regementet försvinner står hemvärnet inför en tuff uppgift.
De krav som ställs på storebror P18 i dag kommer att ställas på lillebror hemvärnet framöver, säger Rutger Bandholtz och tillägger:
Vi blir mer efterfrågade, och det är positivt. Det kan stärka hemvärnet.
<span class=MR>Möte med officerarna</span>
Rutger Bandholtz höll i förra veckan ett möte med hemvärnets officerare. Man diskuterade bland annat de förslag om den framtid som skissats upp efter P18:s avveckling.
Hemvärnet ska enligt förslaget bara få två övningsfält kvar, KA3:s gamla fält vid Trälge på norr, och fältet i Tingstäde. Det är för lite, vi behöver ha kvar en del av Toftafältet också, säger Rutger Bandholtz.
På inspektion. Rikshemvärnschef Anders Lindström besökte Gotland den gångna helgen.
Karta. Vid genomgången inför övningen får några enruskor markera hur vägarna går framme på övningsområdet, där en fientlig spaningspluton ska bekämpas.
Insatspluton. Deltagarna i hemvärnets insatsplutoner har lite tuffare uppgifter. De rycker ut med målade ansikten och i beväpningen ingår både kpistar och granatgevär.
Visitering. I samband med att radarstationen återerövrades tog man även två fiender. Här visiteras en av dem.
I frontlinjen. Hunden Zigge är med när det smäller. Vid gårdagens övning ingick han i insatsplutonen.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!