Det ser dystert ut för högstadieskolorna i Slite och Fårösund. Skolorna är halvfulla och en majoritet av lärarna saknar legitimation.
Obehöriga lärare ger sämre kvalitet på utbildningen för eleverna och gör betygssättningen mindre rättssäker, konstaterar utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i en ny utredning om situationen i Solklintskolans och Fårösundsskolans högstadier.
I 8 av 20 ämnen saknas behöriga ämneslärare helt i båda skolorna. Få behöriga lärare gör det också svårare att rekrytera nya.
– Det är klart att det är en utmanande situation. Men det är också en situation vi ser över hela ön och hela Sverige, säger Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Utredningen har undersökt en rad möjliga åtgärder för att komma tillrätta med situationen, bland annat distansundervisning, samordning av tjänster, hyrlärare och ett extra lönetillägg till lärare. En av de mest drastiska är att slå samman de två skolornas högstadier.
Det är ett alternativ med många fördelar, konstaterar utredningen. Bland annat blir det lättare för rektorn att bemanna upp med behöriga lärare och bygga en långsiktigt hållbar organisation. Det ger i sin tur bättre kontinuitet och kvalitet för eleverna och gör skolan mer attraktiv i rekryteringen av nya lärare. Betygssättningen blir mer rättssäker och mindre betungande för det fåtal lärare och rektor som är behöriga i dagsläget.
Men Oscar Lindster är ändå inte helt säker på att en sammanslagning är det bästa alternativet.
– Vi har tittat på många möjligheter att komma tillrätta med personalutmaningen. Men i andra vågskålen har vi barnens restid, det är långt för Fåröbarnen att åka till Slite exempelvis.
Det är en av de stora nackdelarna, enligt utredningen. För dem som bor längst bort kan det innebära en restid på över 60 minuter, vilket är över regionens riktlinje.
En sammanslagning skulle inte ge några större besparingar, eftersom de lägre årskurserna ska vara kvar i respektive skola.
Snarare beräknas en sammanslagning leda till ökade kostnader, eftersom skolskjutsen skulle kosta runt 3 miljoner per år.
Det nya högstadiet skulle efter en sådan sammanslagning fortfarande vara öns minsta, med 156 elever läsåret 2024/25.
Huruvida det i så fall skulle placeras i Slite eller i Fårösund är inget som utredningen tar ställning till. Men kostnaden blir något högre för skolskjuts till Solklintskolan.
Det blir troligtvis inget beslut från politikerna i barn- och utbildningsnämnden den 6 februari, poängterar Oscar Lindster.
– Vi lär ha en del att prata om, men det finns inget förslag till beslut nu. Det här är en jättestor fråga och ingenting som går att hantera snabbt, säger han och tillägger att en eventuell sammanslagning inte är det enda alternativet. Många kombinerade åtgärder krävs.
En möjlighet som utredningen tittat på är att ge ett extra lönetillägg för arbete i dessa skolor. Det är ett koncept som testats ibland annat Boden och i Järvaområdet i Stockholm. Men förvaltningen ser många negativa sidor med detta, bland annat att det kan bli svårt att motivera varför inte alla lärare på ön ska få samma lönepåslag.
Inte heller alternativet att ta in hyrlärare verkar gillas. Däremot skulle en samordning av lärartjänster mellan skolornas högstadier kunna vara ett alternativ, att döma av utredningen.