Satellitbilder som SMHI använder sig av visar på nya ytansamlingar av cyanobakterier i vattnet främst vid östra och sydöstra delarna av Gotland. Men rapporter har även inkommit från Fårö om algblomning.
– Ser man gröna ansamlingar i vattnet så ska man helst inte bada, men känsligast är det för barn och djur som har en tendens att svälja vattnet. Beroende på vilka arter av alger det rör sig om och vilka mängder man får i sig kan det orsaka illamående, diarré och kräkningar, säger Lisa Lind, oceanograf vid SMHI.
Hon säger att SMHI inte kan se algblomning vid kustnära områden med de satellitbilder de använder sig av, utan bara större ansamlingar ute till havs.
– Det blommar mer eller mindre varje år och beror på att vattnet blir varmt vilket gynnar tillväxten framförallt i stillastående vatten där det är lugnt och soligt.
Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.
I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.