Hon tillträder först i september, Region Gotlands nya beredskapschef, Åse Lunde. Men sedan en vecka tillbaka har hon börjat arbeta, tillsammans med Christer Stoltz som haft tjänsten i många år, men som går i pension nästa år.
Och hon har mycket att se och lära under de närmaste månaderna, både yrkesmässigt men också livet och människorna på Gotland.
– Jag har besökt Gotland till och från, men bara som turist. Det är en fantastik plats, ingen tvekan om det! Men nu måste jag lära känna Gotland mer, på alla plan, säger Åse Lunde som kommer från Stockholm.
Det är huvudstaden som har varit basen i hela hennes liv – när hon bott på svensk mark. De senaste åren har nämligen inneburit perioder utomlands med arbete på krisdrabbade områden på olika håll i världen. Åse Lunde är i grunden polis men har sedan många år främst verkat inom säkerhetsbranschen, vilket bland annat lett till flera internationella uppdrag för svenska myndigheter och institutioner.
Som för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där hon i två års tid jobbade som rådgivare och strateg i krishanterings- och säkerhetsfrågor. En roll som tagit henne tid katastrof- och konfliktdrabbade platser som Västbanken och Haiti – i samband med att landet drabbades mycket hårt av jordbävningen 2010.
Efter det har Åse Lunde bland annat arbetat vid Försvarshögskolan i Stockholm med utbildning och utveckling hos andra aktörer. Men det är främst utlandsuppdragen, säger hon, som gett en viktig kunskap och erfarenhet som kan göra skillnad på det nya jobbet på Gotland.
– Jag tror att det finns ett stort värde i att ha jobbat internationellt. Själva grundbultarna är väldigt lika, när det kommer till krishantering. Man måste ha samma slags tänk, med samverkan mellan olika aktörer. Sen ser systemen för det kanske inte likadana ut som här i Sverige, säger Åse Lunde.
En konkret lärdom är insikten om hur viktigt det är med ett organiserat och fungerande mottagande av hjälp, när den väl kommer från exempelvis ett annat land.
– FN har sett till att det finns en organisation på plats i varje område för att ta emot biståndet. Det är minst lika viktigt för ett land att kunna ta emot hjälp, som att kunna be om det och få det.
Ett tydligt exempel på senare tid, och på svensk mark, är arbetet med de svåra och omfattande skogsbränderna sommaren 2018. Under den perioden jobbade Åse Lunde för Södertörns brandförsvarsförbund – som stöttade Moras räddningstjänst med de eldhärjade områdena i Älvdalen.
– Där handlade det om att ta emot hjälp från vårt grannland, när norska brandmän deltog i släckningsarbetet. Men även där är det inte bara att "be om hjälp" utan man måste ha en organisation för att ta kunna emot hjälpen genom att rigga ihop deras system med det lokala på plats, säger hon och fortsätter:
– Gotland kan inte ringa grannkommunen och be om hjälp, inte alls på samma sätt. Gotland skiljer sig på flera sätt från övriga Sverige, både när det gäller krisberedskapen och det säkerhetspolitiska läget.
Detta var en av anledningarna till att hon sökte jobbet, i kombination med regionens ansvar för civilförsvaret, ett statligt finansierat uppdrag som vuxit. Den andra stora biten är covid-19, eller snarare efterspelet av pandemin och det viktiga krisberedskapsarbete som hon menar att samhället står inför.
– Covid-19 har gjort att vi alla fått en ökad medvetenhet. Hur beroende vi är av andra länder och konsekvenser som vi tidigare inte kunnat föreställa oss.
Åse Lunde vill inte framstå som alarmistisk, säger hon själv, när vi trevande undrar om varje gotlänning ska gå med i civilförsvaret, eller åtminstone ha en preppad källare redo inför den stora krisen.
– Inte på något sätt! Det ska finnas en sund medvetenhet om att läget i världen är annorlunda än det var för bara 10-15 år sedan. Vårt sätt att leva har också förändrats mycket på kort tid, med allt som produceras och levereras "just-in-time" och gör oss sårbara, inte minst på Gotland.
Hon har ett uttryck som hon gärna använder, regionens blivande beredskapschef.
– Jag vill kalla det "tillsammanshet", det vi behöver förstärka på Gotland. Det gör vi bäst genom att jobba närmare varandra som region, länsstyrelse, polis, räddningstjänst, Destination Gotland, Geab med flera – men också med gotlänningarna, säger Åse Lunde.