Nya besparingar väntar tre år framåt

Efter tre års besparingar väntar ytterligare tre år då totalt 200 miljoner kronor ska sparas. Bland annat ska måltiderna utredas.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius vill skjuta till 85 miljoner, samtidigt som effektiviseringar ska göras bland annat på måltidsverksamheten. I bakgrunden tillförordnade regiondirektören Marica Gardell.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius vill skjuta till 85 miljoner, samtidigt som effektiviseringar ska göras bland annat på måltidsverksamheten. I bakgrunden tillförordnade regiondirektören Marica Gardell.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-11 16:08

Trots ett plus på 69 miljoner kronor för regionen som helhet bedömer fem av nio nämnder att de inte kommer att klara årets budget utan gå back med totalt 46 miljoner kronor.

– Prognosen är tolv miljoner kronor bättre på totalen, men däremot ser vi att nämndernas resultat fortsätter att ligga minus, konstaterar regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Alliansen vill skjuta till 85 miljoner kronor för nästa år, det mesta till hälso- och sjukvården som man bedömer kommer att drabbas av dyrare utomlänsvård. Samtidigt läggs ett nytt effektiviseringspaket, direkt efter de 170 miljoner kronor som sparats under 2017, 2018 och 2019.

– Det är stor osäkerhet framåt och konjunkturen viker. Utmaningen framåt är att vi ökar antalet äldre, men minskar i arbetsför ålder, säger Eva Nypelius.

Alliansen vill minska kostnaderna med drygt 200 miljoner kronor de kommande tre åren. För nästa år innebär det besparingar på 60 miljoner kronor. Här nämns effektiviseringar i lokalanvändning, minskade inköp och IT-kostnader. En översyn av hela regionens måltidsverksamhet ska göras, och ligga klar till budgetberedningen i vår.

– Kan man slå ihop kök? I Hemse har vi i dag tre kök, är det rationellt? Vi har problem, vi ser i stuprör till varje verksamhet, säger Eva Nypelius.

Hon utesluter inte en samordning av tillagningskök och måltider mellan regionens olika verksamheter, men kylda backar i storskalig så kallad "cook and chill" blir det inte:

– Absolut inte, det har vi sagt nej till en gång, säger hon.

Oppositionen har en annan syn på möjligheten att spara 200 miljoner kronor de kommande tre åren. Redan i dag har regionen problem med höga sjuktal. 

– Det är klart att de kommer att öka om det blir färre medarbetare, säger oppositionsrådet Meit Fohlin (S).

Hon fick dock mothugg på presskonferensen i går efter regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde. 

– Vi behöver ha fokus på hur vi får ett hållbart arbetssätt framåt. Vi minskar inte antalet anställda, vi ökar – trots besparingar, säger Eva Nypelius.

Stora investeringar kommer att genomföras som planerat. 430 miljoner kronor budgeteras för nästa år, för vatten och avlopp, ny akutmottagning och en förskola i Väskinde.

Pensionsskulderna fortsätter att öka. I dag uppgår de till 33 miljarder, något som oroar Eva Nypelius.

– Vi behöver ta ansvar framåt för kommande generationer med årliga avsättningar, säger hon.

Måltiderna inom öns vård, äldreboende och skola ska nu ses över för att hitta besparingar och samordningar.
Måltiderna inom öns vård, äldreboende och skola ska nu ses över för att hitta besparingar och samordningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!