När GT får fatt i Erik Eckerdal på telefon har det knappt gått en timme sedan han fick beskedet: I biskopsvalets avslutande omgång gick 76 procent av rösterna till honom, 24 procent till konkurrenten Jakob Trônet.
– Det är rätt överväldande på många sätt. Så känns det spännande att återknyta kontakten till Gotland och så småningom flytta dit igen, säger han.
I skrivande stund håller Erik Eckerdal till i Uppsala, där han tjänstgör som direktor för Samariterhemmets diakoni. Men det var alltså på Gotland allting började. Den blivande biskopen flyttade hit 1997 och tre år senare prästvigdes han här. 2001 lämnade han ön, efter en tids arbete i Terra Novakyrkan.
– För mig var det ett fantastiskt år med bra kollegor och ett fint kyrkoliv i Visby, och även bra kontakter med övriga präster och församlingar i stiftet. Det är positivt. Sen är det likadant på Gotland som på många andra orter med glesare bebyggelse. De många kyrkorna är en tillgång, men det innebär också ett ansvar att sköta dem, säger Erik Eckerdal.
En så kallad "utmaning", alltså. Ser du fler sådana?
– Först och främst måste jag låta detta smälta in, sedan måste jag sätta mig in i stiftet. Det första steget blir att lära känna alla präster, diakoner och församlingar på Gotland och i utlandet (biskopen i Visby ansvarar även för Svenska kyrkan i utlandet, SKUT, reds anm). I de samtalen vi kan se vilka möjligheter och utmaningar det finns, tillsammans.
Det finns så klart en förhistoria som är svår att undgå. Föregångaren Thomas Peterson avsattes tidigare i år, efter att en utomäktenskaplig affär med en anställd inom stiftet uppdagats. I slutet av förra året tvingades även domprost Elisabeth Ström lämna sin tjänst på grund av en konflikt inom öns största församling.
Hur ser du på allt det där?
– Min roll som biskop blir att leda stiftet, och det måste ske i samarbete med andra, både i formell och informell mening. Jag ser ingen anledning att titta bakåt, jag tittar hellre på det som är här och nu och framåt, säger Erik Eckerdal.
Men det är ändå uppslitande händelser för många inom kyrkan. Behöver stiftet läka?
– Jag tror att det inte finns skäl att ta ut något i förskott. Alla former av ledarskap bygger på lyssnande. Och det är precis vad jag avser göra: Lyssna in vad det finns för behov, och sedan agera utifrån det.