Många minns elräkningen från december med fasa. Och bättre lär det inte bli. I augusti slogs nytt prisrekord i flera av landets elområden och kriget i Ukraina – en av de bakomliggande orsakerna – tycks fortsätta utan något slut i sikte.
Fler och fler har därför börjat söka billigare alternativ för att värma upp bostaden, vilket i sin tur inneburit ett uppsving för den gamla hederliga braskaminen.
– Jag har jobbat med det här i 25 år och aldrig varit med om dess like. Förfrågningarna och frågorna strömmar in, så pass att det blir svårt att hinna med allt, säger Per Östberg, kaminsäljare vid Järn AB Södertorg i Visby.
Braskaminerna har alltså blivit den senaste i raden av bristvaror i pandemins och krigets tidevarv.
– Skräckexemplet från den här veckan var en kamin som kunde levereras från fabriken först 13 juni nästa år. Om man måste lösa det här snabbt inför vintern kan man dessvärre sitta illa till, säger Per Östberg.
Ja, vad kan man göra då?
– I fall man är villig att acceptera att välja kamin utifrån vad vi kan leverera, så är det fortfarande anständiga väntetider. Men de flesta tänker inte så. En braskamin är ju också en inredningsdetalj, nästan som en möbel, och då vill man kanske inte kompromissa för mycket med sina önskemål.
Överväger man att installera en braskamin kan det vara en god idé att inte vänta för länge, även om leveransen kan dröja, resonerar Per Östberg.
– Om vi som privatpersoner har dyra elräkningar, tänk vad en stor fabrik har. Och de kostnadsökningarna läggs i slutändan på produkten och konsumenten. Så det kommer inte bli billigare, säger han.
Även om det säljs bra skapar situationen en del frustration även bland säljarna.
– Jag känner särskilt för ungdomarna, de som köpt hus de senaste åren och tagit lån. Då hamnar man lätt i en svår sits där man inte har råd med högre elräkningar, och inte heller har råd att köpa en kamin. Som säljare vill man ju hjälpa alla som kommer in, men just nu är det svårt, säger Per Östberg.
Branschkollegan Ted Müller, vd för Bad&Kakel i Visby, skriver under på att det är bråda tider för stunden.
– Det är helt sjukt faktiskt. Allt är länsat, butikerna barskrapade. Jag har till och med fått sälja visningskaminer och annat som vi haft liggande. Vi får åtminstone tio gånger så många förfrågningar som vi brukar få en vanlig höst. Inte heller montörerna hinner med som det är nu, säger han.
Enligt honom började kaminruschen först för någon månad sedan, trots att elpriserna diskuterats flitigt längre tid än så.
– Det har nog mycket att göra med att media rapporterat så mycket om elpriserna på sistone. Då blir folk oroliga, säger Ted Müller.
Är det andra sorters kunder som kommer in i butiken nu? Och ställer de andra, mer tekniska frågor?
– Vi får kanske lite mer frågor om kilowatteffekt och så, men överlag låter det ungefär som det alltid gjort. Folk vill ha ett komplement till sin nuvarande värmelösning helt enkelt. Skillnaden är att de är så många fler nu bara.
Ted Müller har varit i kontakt med leverantören och känner ett visst mått av hopp.
– Fler kaminer ska vara på ingång, peppar, peppar. Men man undrar ju hur det blir i framtiden. Under pandemin sålde vi slut på pool- och spa-produkter, nu på kaminer. Frågan är hur blir veden, om den kommer att räcka till, undrar Ted Müller.