Nya bud: Skolbarn ska testas för covid-19

Barn och unga ska testas för covid-19 för att snabbare kunna komma tillbaka till skolan. Dessutom kan fler restriktioner införas i händelse av lokala coronautbrott.

Skolbarn med symtom på covid-19 ska provtas för att snabbare komma tillbaka till skolan, anser Folkhälsomyndigheten.

Skolbarn med symtom på covid-19 ska provtas för att snabbare komma tillbaka till skolan, anser Folkhälsomyndigheten.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Gotland2020-09-02 08:29

Att stanna hemma vid sjukdom, ha god handhygien och att hålla avstånd är råd som med största sannolikhet kommer att kvarstå en tid framöver. Men vid händelse av lokala utbrott kan även lokala råd och begränsningar komma att införas, meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Det kan till exempel handla om att arbeta hemifrån om man bor med en person som är smittad, eller lokala variationer på begränsningen för allmänna sammankomster.

– Det här är en utvidgning av verktygslådan vi har för att fortsätta hantera pandemin, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.

Hur troligt är det att Gotland får lokala utbrott framöver?

– Det kommer nog att dyka upp fall av covid-19, sen får vi se om det blir enstaka fall eller drabbar grupper. Målet är att hålla smittan utanför våra känsliga verksamheter, så som sjukvården och omsorgen, säger Maria Amér.

På måndagen gick Folkhälsomyndigheten ut med ytterligare en rekommendation för hanteringen av pandemin. Myndigheten uppmanar regioner att testa barn och unga med symtom på covid-19, för att de snabbare ska komma tillbaka till skolan om de får ett negativt provsvar. Rekommendationen gäller för barn från förskoleklass upp till elever i gymnasieåldern.

Alla regioner uppmanas att testa barn på samma sätt, men det kommunala självstyret ger skolorna rätt att bestämma själva. På Gotland finns redan möjlighet för barn och unga att provtas. Nu kan det bli tal om att skala upp provtagningen i den gruppen.

– Vid enstaka tillfällen har vi tagit prov på barn när det har varit motiverat. Den här rekommendationen ligger i linje med hur vi har arbetat tidigare, men nu har man gjort det tydligt att barn och unga ska inkluderas på samma sätt som vuxna, säger Maria Amér.

Egenprovtagningen som erbjuds via Region Gotland och bokas via 1177 Vårdguiden är i nuläget för personer från 18 år.

– Det finns en plan att sänka åldern till 16 år för att inkludera gymnasieelever, men det kräver att man har en elektronisk legitimation, så som bank-id, för att kunna logga in på 1177 och boka tid, säger Maria Amér.

Barn och unga under 18 år hänvisas istället till sin respektive vårdcentral för provtagning.

– Vi diskuterar med primärvården kring vilka utmaningar man ser med en utökad provtagning av barn och unga. Vi diskuterar även vilka volymer det kan komma att handla om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!