Många hajade nog till när elbolaget God El gick ut med sin prognos. De skyhöga elräkningarna i vintras kan nämligen bli en västanvind jämfört med vad som väntar.
Enligt God El lär elkostnaden för en normalvilla som förbrukar 20 000 kWh i Gotlands elområde landa på runt 35 100 kronor, om man slår samman december, januari och februari.
– Det här är priset vi betalar för ett väderberoende elsystem, där vi lagt ner planerbar energi från kärnkraft. En kall vinter får stora konsekvenser då, säger Jesper Skalberg Karlsson (M), som återvände till riksdagens Gotlandsbänk efter valet.
Partierna på hans sida av politiken har dock fått en besvärlig debatt om löftessvek på halsen. På helsidesannonserna som Jesper Skalberg Karlsson satte in inför valet kunde man bland annat läsa följande:
”Ett högkostnadsskydd mot höga elpriser, sänkta skatter på drivmedel och en offensiv arbetslinje är tre saker som måste komma på plats redan i höst för att skydda hushåll och företag.”
Men – skattesänkningen på drivmedel blir betydligt mindre än utlovat. Och av högkostnadsskyddet blev ett kritiserat elprisstöd som ska betalas ut första nästa år, inte från 1 november som det sades i valrörelsen.
– Jag är besviken på att hanteringen hos myndigheterna har dröjt. Det är inte regeringen som tagit tid på sig, den gör allt för att stödet ska finnas på plats så snart som möjligt. Uppdraget gavs tidigt till Svenska kraftnät, sen har Energimarknadsinspektionen haft synpunkter och förslag, som måste hanteras EU-rättsligt, säger den gotländske riksdagsledamoten.
Kan du i efterhand ångra hur du uttryckte dig i annonsen?
– 1 november var det besked vi gick fram gemensamt med i våra olika partier. Vi gör allt för att för att det här ska komma på plats så snart som möjligt.
Även i de egna leden har det muttrats en del om regeringens elprisstöd.
”Det är inte det högkostnadsskydd vi har blivit lovade och som vi lovade våra väljare”, har till exempel flera tunga Skånemoderater skrivit i en debattartikel i Expressen. Där konstateras även att istället ”för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern blev det ett återbetalningssystem för året som just passerat”.
Jesper Skalberg Karlsson uttrycker sig diplomatiskt om den interna kritiken.
– Det är svårt att göra en perfekt modell under stor tidspress. Jag tycker att vi få leva med att det finns förbättringspotential när det är av största vikt att stödet kommer ut så fort som möjligt. Sen får vi utvärdera om det här var rätt sätt, för vi kan ju komma att behöva göra liknande saker i vår, nästa vinter och kanske även vintern efter det.
Men vad tycker du själv om utformningen av stödet?
– Det går alltid att ha synpunkter på detaljerna. Det viktigaste är att pengarna betalas ut så snart som möjligt.
Föga förvånande låter det annorlunda från politikerna som gick förlorande ur samma valrörelse. Lars Thomsson (C), som tvingades lämna över sin plats i riksdagen till Skalberg Karlsson, till exempel.
– Jag har sällan sett så mycket populism i en valrörelse som i denna. Den var full av extrema överbud, och nu sviks de löftena ett efter ett, säger han.
Centerpartiet gick bland annat till val på avdrag för energieffektiviseringar och sänkt elnätsavgift.
Handen på hjärtat, hade det varit annorlunda med er vid makten?
– Våra vallöften var mer realistiska, och det var inte vi som satte tidpunkten 1 november, säger Lars Thomsson.