Visionerna är stora. 300000 fler gästnätter på tre år och en vändning på den negativa turisttrenden.
Enligt Pigge Werkelin stavas framgången lågprisfärja, vilket verkar lättare sagt än gjort.
Som Gotlandsflyg
- Det är inte en blomsterrabatt som ska anläggas, så det krävs att det görs gemensamt. Lite som Gotlandsflyg. De senaste tio åren har vi stängt ute de unga och lågpristuristerna från Gotland. Vi har väldigt mycket att vinna på det här, säger Pigge Werkelin.
Men planerna att ha linjen klar till nästa sommar ser ut att gå i stöpet. Varken hamn, rederi eller kapital är klart enligt Nils Nordenbrink, som arbetar med projektet.
- Är det inte klart med de frågorna i oktober är det för sent. Man skulle vara väldigt illa ute om man försökte sig på det då, säger Nils Nordenbrink.
Pigge Werkelin instämmer.
- Det krävs minst nio månaders framförhållning. Det goda nu är att turistnäringen har ett dåligt år vilket kanske gör att de är beredda att skjuta till pengar och engagemang, säger han.
Enligt Pigge Werkelin är hamnen den stora proppen. Nu kräver han att regionen gör det möjligt att ge konkurrens till Destination Gotland.
Gotländskt problem
- Finns det ingen plats i hamnen kan vi inte skapa något. Det är en fråga vi inte kan komma runt. Men bara för att frågorna med hamnen och rederiet är klara vet jag inte om besöksnäringen är beredd att ställa upp, säger Pigge Werkelin.
I Västervik ser det ljusare ut. Där välkomnas planerna med öppna armar.
- Alla tekniska frågor, såsom långtidsparkering för bilar, har vi kunnat svara på ett fullgott sätt till branschfolket på Gotland. Jag tror de har fått svar som de är nöjda med, säger Harald Hjalmarsson, moderat ordförande i Västerviks kommunstyrelse.
Färjelinjen är enligt Nils Nordenbrink tänkt att vara ett rejält mycket billigare alternativ till Destination Gotland.
- En timme mer till sjöss kanske inte spelar roll när man åker till Gotland vart tredje år som turist, säger han.