I ett första steg sätts informations- och förbudsskyltar vid portarna till Visby innerstad. Stora delar av Visby ligger inom kontrollzon vilket innebär flygförbud inom en radie om fem kilometer från flygplatsen och en kilometer från helikopterplattan vid Visby lasarett.
Flygning av drönare får ske endast efter särskilt tillstånd av trafikledningen på Visby flygplats.
– Förbudet har funnits länge men vi har kanske varit dåliga på att informera, det gör vi i och med det här, säger Jessica Kruse.
Att skyltningen kommer just nu beror till dels på toppmötet i Visby under fredagen, Joint Expeditionary Force, med bland andra statsminister Ulf Kristersson på plats.
Andra områden med drönarrestriktioner är Stora och Lilla Karlsö, Tofta skjutfält och ett område från Slite och upp över Fårö.
– Vi börjar med de här skyltarna, efter hand sätts fler upp runt om på ön där det är relevant, även annan mer informerande skyltning, säger Jessica Kruse.
Det kan finnas fog för initiativet. I somras överträdde en besökare drönarförbudet under Almedalsveckan, förmodligen av obetänksamhet, med tilltaget blev en polissak och renderade i dryga böter, 34 400 kronor.
Allt fler personer använder drönare, i verksamhet såväl som för privat nöje. I somras kom rapporter om privatpersoner på Gotland som haft drönare som kretsade över privata tomter.
Vissa upplevde det som obehagligt, som att någon tjuvtittade in i trädgården.
Och här skiftar vi fokus i den här artikeln: För vilken rätt har man som privatperson om ett flygande föremål irriterar mig på min tomt?"
”Frågan skulle behöva prövas i domstol" säger Elisabeth Ahlinder, expert på fastighetsrätt. Och vi återkommer till henne.
I januari 2017 anmälde en kvinna i skånska Viken att en drönare hängt utanför hennes sovrumsfönster.
– Det som är obehagligt är att man känner sig övervakad i sitt eget hem. De flyger in över tomtgränsen och hänger utanför sovrumsfönstret så man måste rulla ner, sade kvinnan till SVT.
Enligt polisen var det ett klart fall av ofredande men anmälan lades till slut ned.
För att förenkla för företag skapades den 1 augusti det året ett undantag för drönare i kameraövervakningslagen, vilket innebär att företag och privatpersoner kan använda drönare med kamera utan att tillstånd krävs.
Det är dock inte fritt fram i luftrummet. Särskilt tillstånd krävs alltid för att flyga högre än 120 meter över marken.
Och i fallet Visby måste alltså tillstånd från trafikledningen på Visby flygplats inhämtas. Det får heller inte flygas på störande och kränkande sätt.
Det hela är dock luddigt. Det finns inga konkreta regler från Transportstyrelsen som säger att man inte får flyga över annans tomt, däremot krävs att regler om säkerhet uppfylls. Alltså att drönaren inte utgör fara för andra.
Elisabeth Ahlinder är docent och universitetslektor i civilrätt med inriktning mot fastighetsrätt på Stockholms universitet.
Hon säger att den som äger en tomt även ”äger” luften ovanför den ända ut i universum, men det är att betrakta som att allemansrätten råder där.
– Det vill säga man kan inte hävda intrång när exempelvis ett flygplan passerar. Och vad gäller drönare kan man som pilot fundera i banor av allemansrätt, alltså inte störa, inte förstöra och inte vistas på annans tomt, säger hon.
Att flyga drönare långsamt nära mark över annans tomt bör inte anses okej, menar hon. Men de bestämmelser som i dag finns hindrar inte detta.
– Om inte något konkret hittas som säger att det är otillåtet skapas en uppfattning om att det är okej, funderar Elisabeth Ahlinder.
Någon rätt att förstöra en störande drönare har man inte. Det som står till buds är att vända sig till Transportstyrelsen eller polisen men med nuvarande regler är det är svårt att komma åt en drönarpilot som flyger över "vanliga" tomter.
– Frågan skulle behöva prövas i domstol för att få större klarhet. Men, det beror ju också på hur den domstol det hamnar inom i så fall tolkar situationen.