Sommaren 2021 avvisade mark- och miljööverdomstolen Heidelberg Materials (då Cementa) ansökan om ett 20 år långt täkttillstånd. Miljökonsekvensbeskrivningen var inte tillräcklig för att beskriva påverkan under en så lång period.
Nu sker brytningen med ett fyraårigt tillstånd som mark- och miljödomstolen gav i december förra året. En kortare period, så påverkan på grundvatten och naturvärden var lättare att överblicka. Dessutom sker brytningen inte djupare än tidigare.
2021 var det påverkan på grundvattnet som var det stora frågetecknet som Heidelberg Materials inte lyckades räta ut. Nu förbereder bolaget en ansökan om brytning i 30 år. En lång period, och nu ska brytning ske av ytterligare en pall, vilket är cirka 25 meter djupare än i dag. Kraven om att beskriva påverkan på natur och grundvatten har ökat.
– Vattnet är den viktigaste frågan. Det är också den mest komplexa. Förändringar av grundvattnet påverkar både människor och natur, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.
När regeringen beviljade ett tillfälligt tillstånd var ett av kraven att försök med att täta en del av Västra brottets täktvägg, så kallad ridåinjektering, skulle genomföras. 1 500 meter har tätats och resultat visar att åtgärden har minskat inströmningen av grundvatten.
Heidelberg Materials vill fortsätta att täta bergväggar, nu vid täkten på File hajdar. Och som en ytterligare åtgärd för att säkra grundvattnet vill bolaget anlägga dammar. I dem ska vatten samlas under höst och vinter, som sedan infiltreras i markerna under sommarens torrperiod.
– Vattnet kommer att återföras till marken på vissa punkter. Ungefär som en omvänd brunn, i stället för att pumpa upp vattnet trycker vi ner det, säger Matilda Hoffstedt.
Sedan 2019 har Heidelberg Materials ett avtal med Region Gotland som säger att bolaget ska bygga ett dricksvattenverk och sedan överlåta det till regionen. 300 000 kubikmeter vatten per år ska det kunna leverera.
2021 var påverkan på grundvattenförekomsten Mellersta Gotland-Roma en av de frågor som domstolen fäste stor vikt vid. Enligt Heidelberg Materials är det länshållningen av Västra brottet som har störst negativ påverkan på den grundvattenförekomsten. Bolaget har därför genomfört en studie, och kommer att föreslå att Västra brottet vattenfylls.
– Vi söker ett tillstånd som ska börja gälla 2027. Någon gång efter 2030 tror vi att täkten kan börja vattenfyllas. Det kommer på sikt att ha en positiv effekt på grundvattnet, eftersom det bildas en stor sjö som upprätthåller vattennivån året runt, säger Matilda Hoffstedt.
Region Gotland har i ett samrådsyttrande oroat sig över påverkan på Tingstäde träsk, en viktig vattentäkt som enligt en av de kartor som Heidelberg Materials tagit fram kommer att påverkas.
– För att inte behöva komplettera ansökan under förhandlingen har vi tagit fram kartor som skildrar en mängd olika scenarier som efterfrågats under samrådet. Just den som visar påverkan på Tingstäde träsk är en teoretisk beräkning av om brottet på File hajdar först vattenfylls och sedan torrläggs. Det är ett scenario som är högst osannolikt, säger Matilda Hoffstedt.
Nu återstår bara att korrekturläsa och faktagranska ansökan.
– Jag räknar med att den ska vara klar att lämna till mark- och miljödomstolen före jul. Men någon förhandling före sommaren tror jag inte att det blir, säger Matilda Hoffstedt.
Till 1 januari 2027 behöver Heidelberg Materials ha ett nytt tillstånd.
– Jag hoppas att vi kan få ett positivt beslut redan i första instans, och att vi får ett verkställighetsförordnande så att vi kan fortsätta brytningen även om domen överklagas, säger Matilda Hoffstedt.