Det råder nationell brist på tandläkare och tandhygienister och bristen förväntas öka årligen på grund av pensionsavgångar och att för få utbildas. Framför allt är det svårt att få personal till mottagningar på landsbygden, så även på Gotland. Samtidigt ökar behovet av tandvård bland befolkningen när andelen äldre blir större.
– Det är i princip omöjligt att rekrytera erfaren personal, vi är överlyckliga om vi hittar nyexaminerade. Men en nyexaminerad producerar till en början bara cirka hälften mot vad en erfaren gör, vilket gör att produktionen och intäkterna minskar med 50 procent, säger Göran Gynther, tandvårdschef på Region Gotland.
För att möta bemanningsutmaningen måste bland annat lönerna vara konkurrenskraftiga, det måste finnas ett gott ledarskap, god arbetsmiljö och möjlighet till individuell kompetensutveckling, enligt Göran Gynther.
– Det handlar också om att ha ett kontaktnät eftersom annonsering sällan ger resultat, att vara fortsatt engagerad och inte ge upp.
Ett annat förslag är att sluta kalla vuxna lågriskpatienter regelbundet till "onödiga" undersökningar, och i stället göra som på vårdcentralerna och lista patienter vid en tandvårdsklinik och låta patienten själv söka vid behov.
– Att regelbundet kalla patienter som inte har vårdbehov är en förlegad syn som bygger på att vi för tjugo år sedan hade enorma resurser och munhälsan hos befolkningen var mycket sämre. I dag finns inte motsvarade behov, och inte resurser heller, säger Göran Gynther och fortsätter:
– Det handlar inte om att man inte får komma, utan att vi i samråd med patienten kommer fram till att man faktiskt inte behöver komma om två år igen om det gått tio år och man aldrig haft besvär och inte har något riskbeteende.
En annan lösning som hälso- och sjukvårdsnämnden ska återkomma till beslut om är om Region Gotland ska sluta teckna nya frisktandvårdsavtal. Dessa avtal mellan Folktandvården och patienten löper på tre år och förbinder Folktandvården att kalla patienten regelbundet.
– Förr var det ett sätt för Folktandvården att marknadsföra sig när det fanns mer resurser. I grunden tycker jag att det är tokigt att patienter med lågt vårdbehov kan "köpa" sig onödig vård, vilket kan leda till att vi får svårt att avsätta tillräckligt med resurser för patienter med genuina vårdbehov.