Nya Gråbohuset Sverigeunikt i sin ekologiska profil Gråboskolan är först ut på Gotland med att få Vetenskaps- akademiens eftertraktade natur- och teknikinriktade temalådor

Efter fyra års totalrenovering står det klart, det nya Gråbohuset. Skola, fritids och bibliotek har blivit friskare, större, ljusare, mer integrerat­och Sverigeunikt i sin ekologiska profil.
­Jag tror inte Gotland riktigt förstår vilken skola vi har fått, säger rektor Annelie Klintbom.

Gotland2004-04-22 04:00

Den utvändiga förändringen är inte extremt markant. Annat är det inuti. För 92 miljoner kronor har man kunnat genomföra de allra flesta av kommunens, skolpersonalens och elevernas krav och önskemål.
­Ett första steg var att få sunda och friska lokaler, men vi ville också bygga en skola som passar för 2000-talet, säger en uppenbart nöjd rektor Margareta Zetterström.
<span class=MR>Byggdes 1977</span>
De gamla skollokalerna byggdes 1977 och visade sig efter bara några år vara "sjuka". Fuktskador, mögel och dålig luft skapade otrivsel och ohälsa, främst hos personalen, som vistades flest timmar i sträck i byggnaderna. Dessutom var sju fritidsgrupper med barn från Gråboskolan utspridda på olika håll.
Efter flera diskussions- och planeringsvändor, som alla föll på grund av bristande resurser blev det äntligen dags, hösten -98. Målet var att skapa en skola som utmanade barnens intellekt och fantasi, minimerade behovet av tillförd energi och i både form och tanke utgjorde ett ekologiskt hållbart alternativt. Varje skoldag ska vara ett äventyr, var parollen.
Arkitekten Anna-Lena Mossén fick i uppdrag att förverkliga ramarna, läraren och miljöpedagogen Wolfgang Brunner kopplades in som rådgivare och Tommy Nordahl blev pedagogisk samordnare. Personalen från såväl skola, förskola, fritids och bibliotek har hela tiden varit i allra högsta grad delaktiga. Därigenom har även eleverna fått tycka till.
<span class=MR>Rejäl utmaning</span>
En rejäl utmaning i sig var att verksamheten måste bedrivas parallellt med ombyggnationen. Det löstes genom omflyttningar och delvis nya arbetsgrupper.
Nu äntligen är arbetet klart, i stort sett. Några dekorativa tyger saknas­och personalen hoppas fortfarande på en kompost, vilket är ett krav från dess sida. Enligt tekniska förvaltningens Leif Hansson får det vänta ett tag, på finansiering och en övergripande plan för kommunens framtida avfallshantering.
Annars är förvandlingen i det närmaste total. Av den förr så mörka och inneslutande skolmiljön finns föga kvar.
En gata har blivit skolmatsal, med närmare tio meter upp till glastaket.
Biblioteket blev en trädoftande slöjdsal, med en inbyggd balkong för småpyssel i lugn och ro.
<span class=MR>Ljusare inredningar</span>
Fyra klassrumslängor har fått ljusare inredningar och fönster nästan upp till taken.
Gamla skolmöbler har renoverats och klätts i färgglada toner. Tyger och väggar har inspirerats av förskole- och skolavdelningarnas nya namn: Månen, Sol, Eld, Jord, Luft och Vatten.
Gymnastiksalen, köket, arbetsrummen och hörsalen har byggts om.
Det nya biblioteket är större och har lägre bokhyllor, för ljus och rum. En läshörna finns innanför entrén, öppen för alla.
De tidigare utspridda personalutrymmena har slagits samman till ett närmast salliknande rum, även det med överdådiga fönster.
Puma fritidsgård för skolår 4-6 har fått biosalong, större kök, nytt disco, biljardrum ­och så, på barnens egen begäran, ett bollhav.
<span class=MR>Åtta gröna rum</span>
Åtta "gröna rum", två till varje avdelning, bjuder på porlande vatten, planteringar, sköldpaddor, akvarium, sol- och vindkraftsdriven vattenuppvärmning och elektricitet. I entrén visar ett "ekologiskt fotavtryck" hur mycket energi skolan gör av med, i form av skog, vatten och åker. Personalen har kompetensutvecklats för att matcha de nya resurserna.
Allt som allt är det nygamla Gråbohuset större, ljusare och luftigare. Dessutom är alla verksamheter samlade: förskola 1-5 år, grundskola med klasserna 1-6, Puma fritidsgård och Gråbobiblioteket.
­ Vår integrering är riktig integrering, där all personal arbetar i arbetslag och elevernas bästa har format alla lokaler och utrymmen, säger Margareta Zetterström.
<span class=MR>Ekologisk tanke</span>
Den ekologiska tanken är tydlig även bortom det klart synliga; byggmetod, -material och ytbehandling har valts med största möjliga miljöhänsyn.
­ Vi har lagt stor vikt vid konstruktionslösningarna, i samråd med Svenska provningsinstitutet som har haft stenkoll på hela processen. Vi har gjort allt som står i vår makt för att det ska bli bra, konstaterar Leif Hansson.
­ Det finns ingen liknande skola i Sverige, har vi fått höra, säger rektor Annelie Klintbom.
Den grön flagg-utmärkta skolan ses redan som ett föredöme. Studiebesöken från andra skolor har börjat komma, deltagandet i olika miljöprojekt blir allt fler och Gråboskolan är först ut på Gotland med att få Vetenskaps-akademiens eftertraktade natur- och teknikinriktade temalådor.
Klintbom hoppas att den nya skolan ska ge hela Gråbo ett lyft.
­Nu kan barnen äntligen säga att de går i en helt fantastisk och fin skola!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!