Nya grepp ska trygga framtiden i Bläse
Förändringarnas vindar blåser friska ute på anrika Bläse kalkbruksmuseum. Trots närmare 30 000 besökare per år så måste nya tag till om verksamheten ska gå runt. I går presenterades nya krögare till restaurangen och satsningar på historiska kvinnor, en kulturstig och förbättrad information.
Projektet Gotländska besöksplatser beviljades i fjol 1,8 miljoner EU-kronor, för att utveckla den gotländska landsbygden genom att bygga upp ett nätverk med sju infocenter på lika många anläggningar. Där ges information om 200 besöksmål med anknytning till natur och kultur. Bläse kalkbruksmuseum är sedan tidigare en av de sju platserna, men nu ska konceptet utvecklas. Infocentret ska flyttas till en av ugnarna och datorer med databaser och annat ska finnas på plats. Målet är att allt ska vara klart till sommaren 2005.
Dessutom vänder man blickarna mot de grönområden som omger bruket. En kulturstig ska röjas och förses med rastplatser med bänkar, bord och ?guidetavlor? som berättar brukets historia medan man vandrar genom de två tunnlanden. EU-medel ska sökas och förhoppningen är att kunna öppna stigen till sommaren.
Vad har kvinnor med gamla tiders sten- och kalkbruksindustri att göra? Det frågar sig många, även museibesökare???eller snarare de som inte kommer. Enligt eldsjälen Yngve Friberg väljer många kvinnor och barn att kasta sten i havet, medan männen går in på museet. Nu ska kvinnans roll lyftas fram, mycket med hjälp av Bläsekvinnor som skrivit ner och läst in sina minnen på band. Dessutom har museet samlat på sig en hel del material under sina 20 år. Nu ska det sammanställas och framöver blir det mer fokus även på livet runt industrin, på hur kvinnorna på sitt sätt var oumbärliga.
Restaurangen har också fått nya krafter: Stefan Lundgren och Anne Olsson, som tidigare driver restaurang Maven och Kappelshamns konferensservice. Öppettiderna kommer bli ungefär som tidigare, med lunch- och kvällsöppet under säsongen, julbord i december och beställningar. Stefan och Anne menar att förutsättningarna för det sistnämnda är goda, med tanke dels på den unika miljön och de många sittplatserna, dels på samverkansmöjligheterna med parets tidigare verksamheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!