Under oktober sjönk arbetslösheten på Gotland med nästan åtta procent mot samma tid i fjol. Trenden lär fortsätta. Polisen, Migrationsverket, Försvarsmakten, de olika asylboendena och Region Gotlands omhändertagande av ensamkommande flyktingbarn ger omkring 500 nya arbetstillfällen till Gotland.
Jim Enström är analytiker på Arbetsförmedlingen och han är överväldigad:
– Det här paketet är precis vad som fattats på Gotland. Det som händer nu är helt fantastiskt, säger han.
Inte sedan Försäkringskassans utlandskontor kom till ön har han sett något liknande.
– Jobben innebär att arbetslösa gotlänningar kan få jobb, men också att det flyttar hit folk, säger Jim Enström.
Ett så stort antal nya människor i arbetsför ålder, menar han, sätter fart på tillväxten och utvecklingen av handel och tjänster.
Arbetsförmedlingens chef Tina Erson menar att de nya jobben är efterlängtade. Till de jobb som redan är klara kommer de 100 miljoner som regeringen lovat i stimulanspengar.
– Visst är det fantastiskt. Det behövs för rörligheten mellan jobb på Gotland och det ger en väldigt ljus framtidstro för många, säger Tina Erson.
I onsdags blev det klart att Polisen startar kontaktcenter på Gotland. Tillförordnade områdeschefen Magnus Holmén besökte i går Riksutställningar, vars lokaler är de mest intressanta. Nu väntar en snabb rekrytering, med annonser om några veckor.
– Vår målsättning är att placera 100 på Gotland. Jag skulle vara nöjd om vi till viss del kan komma i gång under april, säger han.
Magnus Holmén hoppas att den nya arbetsplatsen kommer att få en mix av gotlänningar och hitflyttade.
– Jag tror att folk på fastlandet ser det som en möjlighet, ett tillfälle för familjen att göra den flytt man kanske tänkt på, säger han.
Migrationsverket öppnar sitt kontor första december. Nästa år tror sektionschef Jonas Krantz på 25 anställda. Till det kommer personal ute på de olika asylboendena.
Region Gotland anställer hela tiden för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. I går blev det klart att socialförvaltningen öppnar tre nya boenden i Slite, Stånga och Hemse.
– Varje vecka står nya barn som ska hit, säger Therese Bendelin, HR-chef på socialtjänsten.
Hittills har omkring 120 barn kommit till Gotland.
– Det krävs lika många medarbetare, säger hon.
Utmaningen ligger på handläggarsidan, utbildade socionomer är just nu ett bristyrke i hela landet.
Therese Bendelin gläds åt att så många gotlänningar vill arbeta med humanitära frågor.
– Det är bland annat poliser, fritidspedagoger och väktare, bra kompetens för att ta hand om ensamkommande barn, säger hon.
Försvaret och P4 i Skövde bedriver just nu rekryteringskampanj på Gotland. 163 personer ska anställas, ett 30-tal befäl och 130 soldater.
– Till det behövs logistikpersonal och verkstadspersonal, säger Hans Håkansson, chef för Utbildningsgrupp Gotland.
Han räknar med 180 anställda. Till det kommer ett stort antal civilanställda för att serva försvarets verksamhet. Hans Håkansson menar att regionen nu måste anstränga sig för att erbjuda skola och framför allt bostäder.
– Soldaterna går in med 19 500 kronor i månaden, det är inget man hyr en lägenhet på Galgberget med, säger han.