Nya Kallistrender: "Mindre ytligt och mer fest"

Från Stockholmare som vaskar och traskar – till internationella gäster och ett mer ordnat kaos. Det beskriver årets Stockholmsvecka. Helagotland tog tempen på några festande besökare som spånade efter nya möjliga trender.

Carl-Johan Kristiansson på Kallis.

Carl-Johan Kristiansson på Kallis.

Foto: Hanna Davidsson

Gotland2023-07-20 17:01

I inflationstider som dessa med högre resekostnader, har det varit svårt att spå hur sommaren kommer att bli för besöksnäringen på Gotland. Men några som var positiva redan inför sommaren var Kallis och Strands Veranda. De fick tidigt ett bra bokningsläge med både middagsgäster och antalet sålda biljetter för deras evenemang. 

undefined
Carl-Johan Kristiansson på Kallis.

När Helagotland träffade de ansvariga för Kallis, Carl-Johan Kristiansson och Kristian Acar, nämnde de att de satsat extra mycket i år. De har gjort en pånyttfödelse av nattklubben i norra delen av Wisby Strand, som de haft på paus sedan 2019. Den nya klubben har fått namnet Panorama och ska tilltala en bredare publik än sin systerklubb "The Cube" som har 23-års gräns. 

– Kuben är mer spets och mycket techhouse-musik, vilket attraherar gäster som tycker om den typen av klubb. Medan de som är vana med mer blandad musik kan söka sig till Panorama som är mer allt i ett, säger Kristian Acar. 

– Tanken är att sänka tröskeln, att alla är välkomna och att det ska vara en klassisk och härlig nattklubb från 18-år. Vi hade premiär i måndags och det var väldigt bra flöde av människor, fyller Carl-Johan i. 

Det är inte det enda som är nytt för i år. Numera är det även 20-års gräns i helgen, för White- och Pinkparty. De har även satsat på fler internationella gäster och dj:s, som Alan Walker och Salvatore Ganacci.

– Det är en markant höjning av fler internationella gäster i år än tidigare, där många reser hit från Usa, Brasilien, Nigeria, England och Tyskland. Det är väldigt kul att den kurvan går upp och det är svårt att veta vad det beror på. Det kan bero på att svenska kronan är svag och eller att Kallis som koncept spridits mer och mer. 

undefined
Ciara Cotter och Rebecca Boström.

Helagotland passade även på att prata med ett gäng glada och taggade gäster som väntade på dj:n Salvatore Ganacci som spelade under onsdagen. Några som var på plats för första gången var 19-åringarna Ciara Cotter och Rebecca Boström från Stockholm.

– Vi är här i dag för att kolla läget, imorgon kommer några fler vänner till oss så då ska vi gå igen. Vi är ju lite besvikna att de höjt åldern till 20 år på helgerna, för det var de dagarna vi såg mest framemot, säger Rebecca. 

Hon blev även glad att höra att fler internationella gäster lockats till Kallis i år. 

– Då kan man ju hoppas att det inte är lika mycket hat mot stockholmare längre, säger en skrattande Rebecca. 

undefined
André Sarstedt, Viktor Frisk och Robin Blixt.

För norrlänningarna André Sarstedt, Viktor Frisk och Robin Blixt var det andra gången på Kallis. Förra gången de var på ön, seglade de hit från Stockholm.  

– Det var lite stelt när vi skulle lägga till och tappade ner flaggan, då var vi tvungna att hoppa i och simma efter den, säger Viktor. 

Då killarna är från Norrland har det rätt lugna minnen från ön och förväntar sig att denna vecka kommer se lika lugn ut. Men Viktor hoppas i alla fall på en ny trend. 

– Jag tror och hoppas att någon trend kommer att involvera Redbull, säger han lite partiskt då han jobbar för företaget. 

undefined
Victor Wernersson (i mitten) och Linus Fridolf (th).

Några som tagit sig från de sydligare delarna av Sverige, är Malmöborna Victor Wernersson och Linus Fridolf. Och för Linus var det första gången på Kallis 

– Det här är första året jag blivit tillfrågad om att följa med, säger han. 

– Vi väljer ut en ny plats varje år och nu blev det Linus tur, säger Victor skämtsamt. 

Och för Linus är förväntningarna höga och än så länge är det en viss besvikelse över väderförhållandena och trycket.

– Jag trodde att det skulle vara lite mer folk, men det kommer säkert. Sen blir det ju vad man gör det till, säger han. 

Någon som däremot varit på Gotland och på Kallis tidigare är Victor, som åkt till ön under Stockholmsveckan sedan 2018, bortsett från uppehållet under pandemin. 

– Det är fjärde gången för mig så nu är det mer rutin. Jag som arbetar med fastigheter älskar ju Visby som stad, arkitekturen och att allt är så vackert här. I år är det mer retreat, vi ska chilla och imorgon ska vi spela tennis. 

Så inget mer festande efter det här?

– Jo, vi ska köra fredag och lördag också, säger han. 

Vad tror ni om nya trender – kan vi kanske få uppleva vaska och traska-tiderna igen, kanske raska?

– Stilmässigt tycker jag att Kallis har ändrat sig, men det tror jag är baserat på vilken ålder man är i. Man märker ju att de som är unga, mellan 18 och 20, fortfarande tar pappas kort och kör på. När man däremot blir äldre som jag blivit då har man inte längre behov av att flasha på samma sätt utan man är mer trygg i sig själv. Jag hoppas däremot på något mer utflippat tema, som djur- eller hippietema. Det vore kul om fler vågade tänja på gränserna, speciellt de som tror att de är något, säger Victor Wernersson. 

undefined
Ida Wennberg och Ester Cederberg Wodmar.

19-åringarna från Stockholm, Ida Wennberg och Ester Cederberg Wodmar var på Kallis redan vid öppning, eftersom de trodde att kön skulle ringla sig lika lång som förra året.

– Jag var här förra året också och då var kön så lång. Så i år sa jag till Ester att vi måste vara här vid öppning så vi slipper kön, men i dag var det ganska lugnt, så när vi kom in var vi nästan ensamma, säger Ida. 

– Vi har ju precis tagit studenten och det här är som en liten tradition man ska göra, först åker man till Val-d'Isère, sen Stockholmsveckan på Kallis. Det är däremot en liten besvikelse att de höjt åldern på helgen, jag hade ju verkligen velat få uppleva det. 

Vad spår ni för nya trender då?

– De flesta ungdomar i vår ålder spenderar ju inte så mycket, utan är mer ekonomiska. Sen finns det ju fortfarande de som är helt galna och har "no limit". Det känns också som att folk fortfarande är väldigt taggade på fest efter pandemin men att man nu har en annan inställning. Det är som om folk faktiskt festar för att det är kul i stället för att tänka på sin image, säger Ester. 

– Jag tror folk kör mer på vad man själv vill och hur man själv vill se ut än tidigare, fyller Ida i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!