När Region Gotlands miljöskyddsinspektörer knöt ihop säcken för 2018 kunde man konstatera att antalet klagomål om buller i innerstaden nära halverats jämfört med sommaren 2017. Detta efter att dåvarande Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat att återgå till de nationella riktlinjerna för musikbuller i inomhusmiljö, 25 decibel.
Årets sommarsäsong är snarlik sommaren 2018, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
– Vi har fått in klagomål på sex eller sju krogar i Visby innerstad. Det handlar om enstaka klagomål, där situationen ofta löses efter kontakt mellan verksamhet, myndighet och berörda grannar.
Ett ställe sticker ut med återkommande klagomål om bullerstörningar från flera olika grannar, krogen Vinäger på Hästgatan. Efter en rad klagomål dömdes restaurangen i oktober 2018 till att betala 100 000 kronor i vite till staten.
Inför årets sommar hörde regionen av sig till Vinägers ägare för att påminna om tillåtna ljudnivåer. Trots det har återigen flera klagomål på restaurangen inkommit.
– Många verksamheter i Visby innerstad spelar hög musik, men de har olika förutsättningar. Vinägers läge medför att de har svårt att spela hög musik utan att det påverkar grannarna. De behöver anpassa sin verksamhet efter gällande lagstiftning, eller välja en mer strategisk plats, säger Jonatan Levin.
I juli utfördes nya mätningar. Hemma hos några av grannarna uppmättes ljudnivåer på över 40 decibel sent på kvällen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har därför åter ansökt om att döma ut ett vitesbelopp.
– De har ett löpande vitesföreläggande riktat mot sig, som innebär att ett vite på 100 000 kronor kan dömas ut för varje enskilt dygn som ljudmätning visar att de tillåtna ljudnivåerna överskrids. Förutom att det kan bli kostsamt för verksamheten kan överträdelser gällande höga ljudnivåer även påverka alkoholtillståndet, berättar Jonatan Levin.
Mats Henningsson, vd för Vinäger i Visby:
– Vi är ödmjuka inför tillsägelserna. Samtidigt arbetar vi vidare med en levande innerstad. Vi respekterar givetvis lagen, däremot vill vi poängtera att ljudrestriktionerna är för stränga. Men vi har tyvärr inte möjlighet att inte spela musik. Däremot kommer vi fortsätta anpassa verksamheten så den passar både våra gäster och grannar, säger han.
Sett över hela ön är klagomålen få. Sticker ut gör dock Tofta.
– Flera grannar har hört av sig och stört sig på att musiken ofta varit hög. Vi har ännu inte varit ute och mätt, utan för i första hand en dialog med berörda verksamheter, säger Jonatan Levin.