Sommar och semester. En del vill vila ut i stillhet. Andra vill ha kul med musik och party natten lång. Inte en helt lätt kombination av viljor.
Förra året fick Region Gotland in omkring 80 klagomål som handlade om störande ljudnivåer från olika nöjesställen runt om på Gotland. De flesta klagomålen kom in i juli.
Den krog som stack ut då var Rosengården. Enligt miljöskyddsinspektör Jonatan Levin hade Rosengården fått flera chanser att anpassa ljudet till en bra nivå, men gjorde ändå grova överträdelser. De förlorade sitt tillstånd att servera alkohol, delvis baserat på ljudnivåerna.
– Det finns ingen annan verksamhet där ljudnivåerna kommer att påverka alkoholtillståndet just nu, utan de som behöver göra förbättringar ges möjlighet att göra det och sen gör vi uppföljande tillsyn inför eller under nästa sommar, sa Jonatan Levin i en intervju i september förra året.
Det ställe som fick flest klagomål förra året var krogen Bruna Dörren i Ljugarn. Sammanlagt inkom 18 klagomål om hög musik från slutet av juni till början av augusti.
Så vad har de gjort för förbättringar inför den här sommaren?
– Vi jobbar hela tiden väldigt aktivt med frågan och har bland annat byggt om hela vårt ljudsystem så att ljudet som ekar ut ska låta mycket mindre, säger Mattias Nordberg, som är en del av de kompisfamiljer som drivit Bruna Dörren de senaste åtta somrarna.
– Vi gör allt vi kan för att hålla nere volymen och inte spela musik alltför sent. Vi har ett handlingsprogram och jobbar nära miljö- och hälsa som sköter tillsynen och har alltid en dialog med dem om det kommer in klagomål, fortsätter han.
Hittills i sommar har regionen fått in två klagomål från personer som tycker att det spelas för hög musik på Bruna Dörren. Liksom förra året har de klagande valt att vara anonyma. Något Mattias Nordberg tycker är synd.
– Vi har aldrig haft någon möjlighet att ha någon dialog eftersom klagomålen varit anonyma. Vi hade gärna pratat med dem för vi vill så klart att alla ska vara nöjda och glada. Samtidigt upplever vi att vi fått ett väldigt positivt gensvar från orten.
Är det knepigt att tillfredsställa alla sommartid?
– Det är jättesvårt för 90 procent vill ju att det ska vara live-musik och att det ska hända roliga saker. Man ser ju hur mycket folk de här spelningarna drar runt omkring på ön. Det är alltid ett dilemma och väldigt tråkigt att någon stör sig på det, säger Mattias Nordberg.
Jenny Schlaug, vikarierande miljöskyddsinspektör vid Region Gotland, säger att det så här långt in på sommaren har det kommit in väldigt få klagomål på hög musik från krogar och restauranger jämfört med tidigare år. Det har varit ett par från Ljugarn och Tofta och väldigt lite från innerstan, säger hon.
– Det är nu den senaste veckan som det trillat in lite fler klagomål, vilket kanske var förväntat även om vi förstås hade hoppats att det skulle vara lika lugnt, säger Jenny Schlaug under fredagen när Stockholmsveckan pågår för fullt.
Hon tror att regionens förebyggande arbete i år kan vara en faktor som har spelat roll i att färre har klagat i sommar.
– Vi har jobbat förebyggande och besökt de som har en historik med klagomål. Tillsammans med dem har vi gått igenom deras egenkontroll och deras planering för event, live-musik och dj:s och så där. Det verkar som att det kan ha gett ett resultat, säger Jenny Schlaug.