Nya knallar
Vad är det som gör att det är så roligt med marknader? Det är ju samma sak år efter år. Trängsel, svårt att hitta parkering och en massa krimskrams. Ändå får jag en barnsligt pirrig förväntan när det närmar sig.
Foto: Rolf Jönsson / GA arkiv
Många år på nacken
Ja, sällan är det väl några nyheter på en marknad. Och det är så det ska vara. Samma tid, samma plats som det alltid har varit. Och många av våra gotländska marknader har ärevördigt många år på nacken.
Under de närmaste två månaderna äger tre marknader rum: den 27 september är det dags för Klinte marknad, den 1 oktober Hemse torgdag och den 1 november den betydligt yngre Ljugarns höstmarknad.
Klinte marknad har anor från 1800-talets första hälft. Den första marknadsplatsen var belägen vid vägkorsningen framför tullhuset, senare flyttade man till planen framför Donnerska huset som i dag är park. År 1862 flyttade man marknaden till den plats där den hålls än i dag.
Dålig start i Hemse
Hemse torgdag har anordnats första onsdagen i oktober ända sedan 1880-talet. År 1878 invigdes järnvägen med slutstation i Hemse, vilket gav Hemse en mer central roll på sudret.
Det beslutades då att Hemse skulle ha en marknad samma dag som Sudermarknan tidigare hållits. Den första torgdagen i Hemse ska ha varit drabbat av ett förfärligt väder. Skyfallet förvandlade marken till en enda lervälling och människorna trängdes under de skydd som fanns att finna.
En betydligt yngre och mindre marknad är Ljugarns höstmarknad i Sjöviksgården i Ljugarn den 1 november. I skydd från väder och vind hålls denna hantverksmarknad inomhus. Några utställare kanske återfinns utomhus eftersom utrymmet inne är begränsat. Men karuseller och långväga knallar lär du inte finna här.
Inomhus i Ljugarn
Ulla-Britt Fardstedt är ordförande i Sjöviksgårdens bygdegårdsförening och berättar att Ljugarns marknad har ett tiotal år på nacken. Den hålls alltid under Allhelgonahelgen. Det har diskuterats att flytta utomhus av utrymmesskäl, men det är också bekvämt att slippa oroa sig för det lynniga novembervädret. Cirka 25 gotländska utställare brukar vara med, i stort sett desamma varje år.
- Jag försöker se till att det blir ett blandat utbud. Man kan ju få tio stycken med träslöjd, men det blir inte kul vare sig för dem som ställer ut eller för besökarna. Det är ju meningen att de ska få sälja något också, säger Ulla-Britt Fardstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!