Nya krafttag mot alkohol under graviditeten

Den som är gravid ska inte dricka alkohol. Nu kommer nya rön som visar att det är viktigt att avstå från alkohol också innan befruktningen.

Barnmorskan Elisabeth Danielsson från Göteborg arbetar med gravida som har en beroendeproblematik. Både hon och gotländska barnmorskan Charlotte Gyllensten tycker att det är svårt att fånga upp dessa kvinnor.

Barnmorskan Elisabeth Danielsson från Göteborg arbetar med gravida som har en beroendeproblematik. Både hon och gotländska barnmorskan Charlotte Gyllensten tycker att det är svårt att fånga upp dessa kvinnor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-16 13:18

Blivande mammor på Gotland både röker och dricker allt mindre. I alla fall enligt vad de själva uppger på mödrahälsovården. 

För fem år sedan hade gravida kvinnor på Gotland en konsumtion av både tobak och alkohol som var alarmerande hög. Men det har vänt: Förra året hade andelen kvinnor med riskbruk av alkohol och kvinnor som rökte i graviditetsvecka 32 minskat så mycket att Gotland plötsligt placerade sig under rikssnittet.

Det är förstås mycket glädjande siffror ­– men samtidigt kommer också nya rön om att alkoholkonsumtion upp till 14 veckor innan befruktningen kan påverka graviditeten.

De nya rönen från en av Sveriges mest välrenommerade barnläkare presenterades på en konferens igår för barnmorskor och andra som möter blivande mödrar på Gotland. Uppgifterna var helt nya för de flesta och alla insåg att det här kommer att innebära nya utmaningar för mödravårdens arbete för att få kvinnor att avstå från alkohol.

Väldigt många mammor hinner ta några glas innan de inser att de är gravida. Under många år har man kunnat lugna dem med att fostret inte kan ta så stor skada av detta under de allra första veckorna, men nu måste man hitta nya strategier. 

Mödrahälsovården har jobbat målinriktat med frågan om alkohol under graviditeten under många år. På Gotland började arbetet på allvar 2004, när det kom forskning som visade att drickandet bland gravida i Sverige var långt mer omfattande än vad kvinnorna själva berättade vid sina barnmorskebesök. 

Charlotte Gyllensten, som är samordningsbarnmorska på Gotland och som jobbar med mödravård i Hemse, förstår att många mammor känner ett behov av att putsa till sanningen. 

– Det är nästan ingen som berättar att de dricker under graviditeten. Alla mammor vill sina barn väl och samhällsopinionen är stark: Blivande mödrar ska inte dricka. Därför tänker nog många att ”nu tänker jag ju inte dricka” och berättar inte att de vet med sig att de dricker för mycket, säger Charlotte Gyllensten. 

Charlotte Gyllensten tycker att det är synd att så många är rädda för att berätta:

– De som inte berättar att de har problem får inte det stöd som mödrahälsovården kan erbjuda.

Och det kan vara svårt att ändra sina vanor. Inte minst för den som är lite äldre:

– De riktigt unga kan dricka mycket, men de har ofta inte hunnit etablera några riktiga vanor. De äldre har ofta hunnit få alkoholvanor. Vanor som inte behöver vara skadliga om man inte är gravid, men som ändå kan bli svåra att bryta, berättar Charlotte Gyllensten.

Charlotte Gyllensten har arbetat som barnmorska på Gotland sedan tidigt 1980-tal och hon har sett hur arbetet har förändrats. 

– På 80-talet pratade vi inte om alkohol. Vi sa förstås att man inte ska dricka under graviditeten, men vi var konflikträdda. Under 2000-talet har vi barnmorskor fått mycket mer kunskap. Det finns så mycket forskning som talar för att alkohol skadar det lilla barnet och det har gjort oss mer aktiva, säger Charlotte Gyllensten.

Hennes kollegor håller med. Barnmorskorna Eva Darin och Susanne Wennerström och undersköterskan Åsa Pettersson från mödravården på Visby lasarett tycker att frågor om alkohol har blivit ett naturligt inslag i samtalen med de blivande mödrarna.

– I början kunde det kännas lite konstigt, men den generation som föder barn i dag är öppna, raka och lätta att tala med, säger Eva Darin.

Barnmorskor, läkare och annan personal som möter gravida kvinnor samlades till en temadag om alkohol under graviditeten.
Barnmorskor, läkare och annan personal som möter gravida kvinnor samlades till en temadag om alkohol under graviditeten.
Färre röker och dricker

Enkätsvaren om blivande mödrars alkohol- och rökvanor kommer med goda nyheter: 

För fem år sedan visade undersökningen att mer än två procent av de gotländska mammorna hade ett riskbruk av alkohol. Det var dubbelt så mycket som i riket. I dag har den andelen minskat till en halv procent, vilket är lägre än rikssnittet.

Även rökningen har minskat markant. För fem år sedan rökte nästan fem procent av mammorna i vecka 32. I dag har dem andelen minskat till 2,2 procent – också det lägre än i riket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!