Ny lag om laddstolpar kan bli ödesfråga för ideella föreningar

Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som innebär att fler behöver erbjuda laddningsmöjligheter för elfordon. Även ideella föreningar omfattas. Björn Ahlsén är ordförande för Gotlands bygdegårdsdistrikt: ”Det skulle drabba många av oss.”

Till Gotlands bygdegårdsdistrikt är 60 föreningar anslutna. Många skulle få det tufft ekonomiskt om de tvingades köpa in laddningsinfrastruktur menar Björn Ahlen, ordförande för distriktetet på ön.

Till Gotlands bygdegårdsdistrikt är 60 föreningar anslutna. Många skulle få det tufft ekonomiskt om de tvingades köpa in laddningsinfrastruktur menar Björn Ahlen, ordförande för distriktetet på ön.

Foto: Henrik Norling

Gotland2024-07-23 17:10

Den 1 januari 2025 börjar den nya lagen om krav på laddpunkter gälla. Den omfattar alla fastigheter som är uppvärmda och som har parkeringar med fler än 20 platser. 

Lagen är sprungen ur ett EU-dirketiv, och för ideella föreningar kan den innebära tuffa ekonomiska konsekvenser.

Idag finns nämligen inget ekonomiskt stöd att få för föreningar för de extra inköps- och driftskostnader som lagen skulle innebära. Därför har flera organisationer, bland annat Bygdegårdarnas Riksförbund och Sveriges Hembygdsförbund, gått samman för att få till ett undantag från kravet för ideella fastighetsägare.

– I nuläget kan man bara få ersättning som fysisk person, inte juridisk sådan, och därmed inte för föreningar. Om staten ska tvinga bygdegårdar till den här kostnaden måste det finnas stöd att få, säger Björn Ahlsén.

undefined
"Jag är inte alls emot laddstolpar, men det blir väldigt tokigt om nya lagen ska tvinga alla ideella föreningar att finansiera en", säger Björn Ahlsén.

Till Gotlands bygdegårdsdistrikt är 60 föreningar anslutna och Björn Ahlsén representerar, som ordförande i distriktet, dessa nationellt. Han välkomnar själva satsningen på eldrivet i sig, men menar att den nya lagen inte är genomtänkt.

– Vi i bygdegårdsföreningarna är inte emot laddstolpar, tanken är bra och vi måste ju komma bort från det fossila. Men många bygdegårdar på Gotland finns på platser där sannolikt väldigt få kommer att använda dem, säger han och fortsätter:

– Om man ska ladda en bil måste man ha något att göra under tiden. Men de flesta bygdegårdar här på ön ligger inte på turistmålen. Man skulle ju kunna tänka sig att ha en laddstation i till exempel Dalhem för oss som bor här, men då får man undersöka om det finns intresse för det i bygden.

På Bygdegårdarnas Riksförbunds hemsida uppmanas medlemmar att tillsvidare avvakta i frågan om inköp av laddinfrastruktur. Där informeras om att det senaste som hänt i förhandlingarna är ett möte i maj mellan de ideella parterna och företrädare för flera departement. Det samtalet ska ha varit bra och dialogen ska fortsätta, uppges det. 

Björn Ahlsén tolkar det som att förhandlingarna går åt rätt håll.

– Känslan är att önskemålet om dispens för ideella föreningar kommer gå igenom, men beslutet kommer troligen efter sommaren. Vi från Gotlands bygdegårdsdistrikt bevakar såklart frågan och vi är inte emot laddstolpar. Men det måste finnas en ekonomisk bärighet i förslaget.

undefined
Lagen om tillhandahållandet av laddpunkter för elfordon omfattar alla fastigheter som är uppvärmda och som har parkeringar med fler än 20 platser.
Nya laddstolps-lagen

Laddning av elfordon är sedan 2020 ett egenskapskrav i plan- och bygglagen, PBL. Vilka byggnader som ska ha utrustning för laddning av elfordon eller förberedelse för laddning genom så kallad ledningsinfrastruktur framgår av plan- och byggförordningen, PBF. Reglerna för uppförande av nya byggnader gäller från 2021, medan vissa retroaktiva krav för befintliga byggnader börjar att gälla under 2025.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!