En intervju med Landsbygdspartiet ska göras på landet, inte i stan. På den punkten var partiets nya ordförande och förstenamn Bo Segerheden mycket tydlig när detta jobb bokades in.
– Landsbygden är åsidosatt i dag. Centern har övergett allt det där och blivit Stureplanscentern. Därför behövs det ett riktigt landsbygdsparti, och särskilt på Gotland, säger Bo Segerheden när han och partiets riksdagskandidat Bert Cedergren tar emot pressen hemma i radhuslägenheten i När.
Landsbygdspartiets lokalavdelning på ön bildades 2017, men lades ner på grund av det klena valresultatet 2018. För ett år sedan återuppstod partiet med Bo Segerheden – som har ett förflutet inom Folkpartiet, SD och Alternativ för Sverige – på ordförandeposten.
Riksorganisationen verkar bland annat för decentralisering, stärkt service på landsbygden, höjd garantipension och sänkta drivmedelspriser. Utrikes- och säkerhetspolitiskt förordar man ett svenskt EU-utträde och alliansfrihet.
På Gotland har partiet konkretiserat ett antal frågor som man går till val på. Ett av förslagen är att inrätta "mini-akuter" i Slite och på Hemse.
– Vår tanke är att om jag ramlar och skadar armen, då ska jag kunna åka till Hemse för röntgen. Det skulle avlasta lasarettet och underlätta för alla som bor på landet, säger Bo Segerheden.
Skolan är ett annat viktigt politikområde för Landsbygdspartiet.
– Om politikerna får för sig ett lägga ner nån skola på landet ska de få ett helsike från oss. Det kommer vi ALDRIG släppa igenom. Vårt förslag är omvänd skolskjuts, det vill säga att elever från Visby bussas till skolor på landsbygden. De kan lika gärna komma hit som våra ungdomar ska åka till stan, säger Bo Segerheden.
Ett förslag som sticker ut i valmanifestet är en ny kommunindelning, som skulle innebära att ön fick tre kommuner: Slite, Hemse och Visby.
– Det handlar om att skapa delaktighet och minska avståndet mellan medborgare och politiker. Om det finns något i min omgivning jag går runt och funderar på, till exempel att det är mycket potthål på en gata, då vill jag kunna dryfta det med det med våra folkvalda. Om jag ska göra det i dag måste jag åka till Visborgsallén i Visby och där får jag bara prata med någon genom att glaslucka. Man känner sig som en terrorist, säger Bert Cedergren.
Migration är ingen profilfråga för Landsbygdspartiet, men med tanke på Bo Segerhedens bakgrund inom Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige blir ämnet oundvikligt. När flyktingarna från Ukraina kommer på tal uttrycker ordföranden sympati.
– Jag tycker det är orättvist. Regeringen har gått ut och sagt att ukrainare som kommit hit ska ha jobb efter en månad. Det här är riktiga som flytt från krig, det här på riktigt, det är inte på låtsas längre. Och ukrainarna, de är ett duktigt folk, det ser vi på dem som redan är här, säger han.
Vad menar du med "riktiga"? Det där har ju diskuterats mycket. Är dagens ukrainska flyktingar mer "riktiga" än de som kom under flyktingkrisen 2015?
– Jag ser inte de här krigsflyktingarna som en kris. Vi tar inte hand om dem, det är de som kommer hit och hjälper oss. Det jag menade är att det är orättvist att säga åt människor som precis lämnat ett förfärligt krig bakom sig att nu ska du ut och jobba med en gång. De måste få en chans att landa och lära sig språket.