Helagotland.se har under sommaren flera gånger rapporterat om hur ambulansbristen på Gotland i kombination med ett ökat tryck under högsäsong vid flera tillfällen fått som följd att patienter i stort behov av vård fått vänta på ambulans. I juli passerade antalet larm för första gången någonsin 1 000 på en månad, och personalen inom ambulanssjukvården har flera gånger uttryckt att det behövs mer resurser.
Denna bild bekräftas ytterligare av ett flertal avvikelserapporter från driftjouren som gjorts under augusti, där samtliga på ett eller annat sätt kan kopplas till ambulansbristen. Driftjouren skriver bland annat om en trafikolycka i slutet av augusti med fyra inblandade personer dit tre lediga ambulanser skickades. Detta ledde till att en ambulans fick samtransportera två patienter, en liggande och en sittande.
"Samtransport kan vara en patientsäkerhetsrisk. Att vänta in ytterligare transport kan även det bli en patienssäkerhetsrisk", skriver driftjouren i avvikelserapporten.
I en annan rapport kan man läsa om hur alla ambulanser vid ett tillfälle var upptagna, samtidigt som det fanns flera körningar som väntade.
"Återigen ett av många tillfällen då det visar sig att ambulansresurserna på ön är otillräckliga och att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt händer och där hjälpen försenas eller uteblir och människor blir allvarligt lidande", skriver driftjouren, som menar att "minst en dygnsambulans till på ön", skulle åtgärda en del av problemen.