Nya lekplatser i Hultungsån
Trots en isande vind ägnade sig i lördags ett 25-tal vuxna och barn åt fiskevård vid Hultungsån i Ar. Det är Fårösunds sportfiskeklubb som står bakom detta och det här är tredje året man håller på för att rensa ån och göra i ordning lekplatser för havsöring. Det är barnen som har fått bygga lekplatser cirka en kilometer upp i ån och lekplatserna har också namngetts efter barnen. Men resultatet av det vi gör ser vi kanske först om sådär fem år.
Vi började med den nedre delen och grävde ur en massa växter och sediment. I fjol körde vi bort 300 kubikmeter och i år har vi haft två hjullastare här och kanske tagit bort cirka 150 kubikmeter. Nu har barnen gjort nya lekplatser och vi har kommit cirka en kilometer uppströms. Vi har också rensat lite vid lekplatserna i nedre delen av ån, säger Bertil Eklund.
Hur mycket öring som går upp i ån i år vet man inte ännu. Det dröjer in i november-december inan man kan undersöka detta.
<span class=MR>200 havsöringar</span>
För några år sedan fick vi 200 öringar i en fälla uppströms. Ifjol blev det bara sex stycken, Men tror det beror på att vi då hade ordnat med bra lekplatser längre ner i åsystemet, säger Bertil Eklund.
Havsöring är de enda typ av fisk som tycks vilja gå upp i Hultungsån. Något fiske bedrivs inte i ån. Det handlar om att få en bra reproduktion så att man sedan kan fiska havsöring ute i havet.
Till sin hjälp har man folk från Gotlands sportfiskeförbund som ger goda råd och som också kan hjälpa till att undersöka hur mycket öring som går upp för att leka i ån. Det sker genom så kallat el-fiske, som man måste har särskild utbildning för.
Med hjälp av en stav med en pluspool i ena änden och en minuspool i en ände som sticks ner i vattnet, skickas strömvågor ut i vattnet. Detta attraherar öringen som kommer fram, får ström i sig och blir bedövade som att de kan undersökas och räknas. Sedan kan de simma i väg igen. Detta skadar alltså inte fisken.
Fårösunds sportfiskeklubb är också engagerad i fiskevård i Hyluån på Fårö och Vällesån vid Bläse, där markägarna har varit aktiva. Vid Hyluån har man byggt lekplatser och gjort en ny sjö och vid Vällesån har man också grävt ur och byggt nya lekplatser.
<span class=MR>Ta ur klubbkassan</span>
Totalt har de fiskevårdande åtgärderna i år kostat cirka 40 000 kronor. Det mesta är bidrag från Liljewalchska skogsfonden, länsstyrelsen samt från ABU-Garcia.
Men tyvärr så går det inte runt i år så vi får lägga till pengar från klubben för att täcka kostnaderna säger Bertil Eklund.
Fiskeklubben, som är mycket aktiv och har närmare 400 medlemmar kan också glädja sig åt att från Liljewalchska skogsfonden ha fått ett eget fiskevatten i träsket Horsan vid Bläse. Där får de också tillgång till en liten stuga.
Inom en snar framtid tänker klubben också gräva upp mynningen vid Ar-ån för att möjliggöra havsöringens uppgång där.
Ifjol gjorde vi det den 4 november och bara en liten stund efter friläggningen vandrade havsöringen upp i ån. Det var en otroligt fin naturupplevelse, säger Bertil Eklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!