Nya ljudkrav chock för krog- och kulturaktörer

Reaktionerna är upprörda hos Visbys krögare och hotellägare. 19 av krogarna riskerar 25 000 per gång de överskrider nya bullergränser.
Gotland som nöjesställe är hotat, menar kritikerna.

Gotland2006-06-02 06:00
Både krögare och hotellägare är minst sagt upprörda över det beslut som miljö- och hälso-skyddsnämnden tog i förrförra veckan om hårdare krav på ljudnivåerna. 19 av krogarna i Visby kan nu få betala 25 000 kronor i böter för varje gång de överskrider gällande decibelgränser!
- Detta är inget som gagnar turismen. Faller Gotland som nöjesställe är det svårt att resa sig igen. Vi har gjort allt vad vi kan. När får vi något tillbaka?
Det säger Lenta Rosenlund, som driver Munkkällaren i Visby, med anledning av beslutet om nya och hårdare krav på krogarna.
Först nej till längre öppethållande. Nu riskerar krögare med för hög ljudvolym böter på 25 000 kronor - varje gång det inträffar, mot tidigare en gång per säsong. Visserligen har tiden för max 65 decibel förlängts till klockan 24. Därefter gäller maxgränsen 50 dB.
- Jag är riktigt trött på den här skiten! Det blir fel allting. Nej, bättre styrmedel för oss. Det är vad vi har rätt till. Jag driver ju ett företag som sommartid har 50 anställda. Det är bara i den här branschen man kan göra hur som helst mot företag, säger en uppbragt Håkan Stendahl, krögare på Hamnplan 5.
- Vi har diskuterat att ha öppet en timme längre för nattklubbar i Visby - till 03.00. Nu beslutar man tvärtom. Tidigare har man dragit in den dispens för utomhuskonserter som jag har haft i tio år utan att grannar klagat. Nu plötsligt, när kommunen hyr ut Östergravar för konserter, då tillåter mant utekonserter i Visby, säger Håkan Stendahl.

Jämför med Stockholm
Lenta Rosenlund är också arg och besviken på politikerna och förstår inte vad det är som har hänt. Varför man ger sig på krogarna i stället för bråken som är på stan? undrar han. Och Gunilla Johansson, administrativ chef på Munkkällaren, har tagit fram exempel på hur man agerar i Stockholm, jämfört med Visby.
I Stockholm har politikerna gått med på öppethållande till klockan 05.00. Här har man från krögare velat ha fram till 04.00 och både ledande politiker och tjänstemän har ställt sig positiva till detta. Men nu säger den politiska majoriteten nej.
Även i fortsättningen är det 02.00 som gäller och att gästerna är ute ur krogen senast till 02.30
- Det blir stökigare om man inte får ha öppet längre på krogarna. Det leder till att det blir efterfester på hotellrummen. Jag har uppfattat att både ledande politiker och ledande tjänstemän i kommunen tycker det är bättre att pröva längre öppethållande. Tydligen har man inte fått med sig övriga politiker, säger hotellägaren Magnus Wiman.

Biter sig i svansen
- Faller Gotland som nöjesställe är det svårt att resa sig igen. Jag tycker inte att det ska vara röj på stan. Man biter sig själv i svansen genom att säga nej till längre öppettider. Det blir bara bråk och köbildningar vid taxi och folk blir grinigare. Man borde i stället ha förlängt med 55 decibel efter klockan 24.00 och förlängt öppettiderna, tycker Lenta Rosenlund.
Han tycker att han gjort vad han kan och att det inte är krogarnas fel att det är stökigt på stan. Han har ljudisolerat sin anläggning och grannarnas fönster och säger att om ljudnivån från Munken ger för högt utslag inne hos en granne, då har han som krögare gjort fel.
- Vi har gjort allt vi kan, så när får vi något tillbaks?

Trakasserier
- Jag tycker det är trakasserier hela tiden. Om vi vill marknadsföra Gotland som en mittpunkt i Östersjön för besöksnäringen, då måste alla vara med och ha ett gemensamt mål. Då ingår självklart restauranger, affärer och hotell, säger Gunilla Johansson, administrativ chef på Munkkällaren.
- Jag vill inte störa grannarna. Men jag ifrågasätter om stöket på stan är vårt fel! Det här är en politisk grej. Jag skulle vilja höra politikerna tala om varför det är bättre att stänga klockan 02.00, säger Lenta Rosenlund.
- I kommunens tiopunktsprogram (för ökad ordning) läggs tyngdpunkten på krogarna. Det är farligt att kommunen har lagt fokus där. Det behövs en bättre dialog med restaurangerna, som är en viktig del av besöknäringen, anser Gunilla Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om