Nya pensionstillägget blev en besvikelse för många

I september betalades det nya pensionstillägget ut för första gången. På Gotland var det 10 300 pensionärer som fick pengar, men för många av dem blev summan en besvikelse.

Lilian Stenman, ordförande för PRO på Gotland.

Lilian Stenman, ordförande för PRO på Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2021-11-08 07:10

Det nya inkomstpensionstillägget presenterades i höstbudgeten i fjol och är tänkt att stärka pensionen för dem som haft ett långt arbetsliv med låg lön, vilket resulterat i en låg pension. 

I september betalades tillägget ut för första gången, och av Gotlands cirka 15 500 prövade pensionärer var det 10 300 som fick pengar utbetalade. Summan man kan få ligger mellan en krona och 600 kronor före skatt, och på Gotland var det ungefär var fjärde pensionär som prövats för tillägget som beviljats maxbeloppet på 600 kronor. 

För många har dock det nya tillägget blivit en rejäl besvikelse, och många pensionärer har vittnat om att man fått ut bara några enstaka kronor i månaden, dessutom före skatt. För vissa har utbetalningen dessutom inneburit att man hamnat i en annan skattetabell, vilket fått som följd att nettoeffekten av tillägget blivit negativt med några kronor.

Lilian Stenman är ordförande för PRO Gotland, och hon har något delade åsikter kring det nya pensionstillägget.

– Jag tycker att det är en god tanke, men att det helt klart är för lite pengar som satsats. Det borde ha varit rätt mycket mer, men någonstans så är det en början. Man har uppmärksammat att många har en låg pension och att det finns ett behov att höja den, säger hon.

Har du fått några reaktioner från era medlemmar på det här?

– Jag har inte upplevt jättemycket besvikelse, men visst finns det dem som hade hoppats och trott att de skulle få mer. 

Systemet med det nya tillägget är upplagt på så sätt att det är de med en pension på mellan 11 000 och 14 000 kronor per månad före skatt som kan få maxbeloppet på 600 kronor per månad före skatt. För pensioner över och under dessa belopp trappas tillägget ned, och har man en pension på under 9 000 kronor i månaden får man ingenting alls. 

– Besvikelsen är nog störst hos dem som har en låg pension i dagsläget, och som därför hade räknat med att få ett större tillskott, säger Lilian Stenman, som dock tror att just pensionerna kommer att bli en viktig valfråga till valet 2022.

– Åtminstone på riksnivå tror jag att det blir en stor fråga, vilket är positivt. Pensionärerna blir en större och större grupp, vilket gör att deras situation blir viktigare att prata om. 

I bildtexterna kan du se vad några gotländska pensionärer tycker om det nya tillägget. 

undefined
Anita Jansson blev beviljad maxbeloppet på 600 kronor i månaden. – Det är klart att man hade velat ha mer, men det är rättvist att det är rättvist fördelat. Det är de som blev utan som borde ha fått 600 kronor, säger hon.
undefined
Det nya pensionstillägget ger Christina Torgersrudd (till höger) 500 kronor extra varje månad. – Det är klart man hade hoppats på att få mer. Alla priser stiger överallt, och pensionen hänger inte med, säger hon. Christina har under sitt yrkesliv arbetat som barnmorska, och på bilden syns även före detta kollegan Ruth Othberg.
undefined
Björn Westberg vet inte om han fått ta det av det nya pensionstillägget eller inte. – Jag har inte ens tittat, eftersom jag visste från början att det bara skulle handla om några kronor. Det är väl någon smart moderat som tänkt till. Jag har dock så att jag klarar mig ändå, säger han.
undefined
– Jag har en god pension, så jag fick inget tillägg. Men jag vet att det finns så många som kämpat med dålig lön genom hela arbetslivet som inte får något nu. Jag skäms nästan när jag berättar om min pension för min syster som arbetat inom äldrevården. Staten borde hjälpa alla som har det knapert på ett bättre sätt, säger Christer Nygren.
undefined
Birgitta Andersson fick inte ta del av det nya pensionstillägget, men är inte speciellt besviken för det. – Nej, det viktigaste är att de som har sämst pension får hjälp, säger hon.
undefined
Sören Qviström har blivit beviljad pensionstillägg, men är besviken på hur mycket pengar som landar på kontot varje månad. – Jag känner mig lurad trots att jag fått tillägget. Jag trodde att jag skulle få 600 kronor i månaden, men det blev 250 kronor. Men jag tar emot det jag kan få, jag klarar mig ändå. Det blev lite men naggande gott, men jag tror att många blev besvikna, säger han. Han tror att pensionsfrågor kommer att bli aktuella det närmaste året. – Nu är det snart valår, och då ska politikerna ljuga ännu mer. De är gangstrar allihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!