Nya produkter blev ett sätt för Pajse att överleva
En hamptrösk och en trådlös kranvåg.Det är två nyheter som just nu bidrar till framtidstron på Pajse Teknikutveckling och Pajse Maskin i Roma.- Man är tvungen att vara bred om man ska överleva, säger Mikael Liljegren.
Uppfinningsrikedom. Hamptrösken, som skördar hampaplantan på två nivåer, kan resultera i att ett beredningsverk för hampa kommer till Gotland, berättar Mikael Liljegren.
Foto: Petra Jonsson
Eftersom han alltid varit bra på att utveckla maskiner, reparera och hitta praktiska lösningar på problem så blev det just det han satsade på under namnet Pajse-verkstaden.
Elva anställda
Företaget ombildades 2003 till Pajse Maskin AB , och då gick hans bror Tommy med. Och de flyttade in i Vägverkets före detta väggarage i Roma.
- Då var det min bror och jag och två anställda. I dag är vi elva personer som jobbar här, berättar Mikael Liljegren.
Lantbruk och åkeri
För tre år sedan delade man upp verksamheten på två olika bolag. Mikael Liljegren driver Pajse Teknikutveckling AB, som tar fram nya produkter och hjälpmedel och utvecklar maskiner och annat som redan finns.
Tommy Liljegren har Pajse Maskin AB som förutom att reparera och serva maskiner, traktor och lastbilar även bygger prototyper och sedan tillverkar det som broderns företag tar fram idéerna till.
- Våra kunder finns främst inom lantbruket och åkerinäringen. Så hur vår framtid blir beror mycket på hur de branscherna utvecklas. Men också på vilket genomslag våra nya produkter får, säger Mikael Liljegren.
Ny hampamaskin
Utvecklingsarbete tar tid, men tack vare att riskkapitalbolagen Gotländska investeringar och Regioninvest Gotland finns med i bilden, så har satsningen blivit lyckad.
Han har bland annat tagit fram självgående fodervagnar på hjul, rivarbord, ensilagepackare och ett mobilt planlager.
Bland de nyare produkterna finns en hamptrösk.
- Den tar hand om hampaplantan i två nivåer, först fröna och sedan stjälken. Vi ska göra nya tester snart och faller det väl ut så finns det möjlighet att det hamnar ett beredningsverk på ön. Då kan hampaodlingen komma igång i större skala.
En annan ny produkt som kan bli riktigt stor är en kranvåg utan kablar. Den styrs med hjälp av bluetooth-teknik.
Bastuflotte på gång
Bredden visar sig också genom att de båda Pajseföretagen just nu samarbetar kring att bygga två ny a produkter: en ugn till en keramiker och en bastuflotte.
Bastuflotten kommer troligtvis att ligga i vattnet utanför Burgsvik när den blir klar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!