Nya regler för att hålla husdjur

Har du häst, hund, katt eller något annat sällskapsdjur? Om du har ett visst antal djur så kan det kräva tillstånd från miljö- och hälsoskyddsmyndigheten. De nya reglerna gäller från och med årsskiftet.
- Vi har hittills fått in ett 50-tal tillståndsansökningar för häst, säger byråinspektör Leif Söderström vid miljö- och hälsoskyddskontoret.

Gotland2005-01-14 06:00
Men de nya reglerna gäller alltså även mindre sällskapsdjur som hund eller katt om man har ett visst antal av dessa djur. Det finns till och med tillfällen då man måste ha att tillstånd att hålla fåglar och till och med grodor eller fiskar. Det är Djurskyddsmyndigheten som har utfärdat de nya reglerna.
- Vissa verksamheter med djur har ökat väldigt mycket på senare år, säger Leif Söderström. Inte minst gäller det verksamheter med häst. Jag gissar att de här nya reglerna är till för att få lite bättre kontroll över och bättre insyn i vilken omfattning verksamheterna har i landet.
För hästhållning har det redan tidigare funnits regler. Men för hund (utom kennelverksamhet) och katt är regelverket helt nytt. Men det skall röra sig om större verksamheter, inte att man har en enstaka ridhäst, en hund eller en huskatt.
Med större omfattning för häst gäller exempelvis tillståndplikt om du håller fler än tio hästar över 24 månader. Tillstånd krävs också om du förvarar och/eller utfodrar fyra eller fler hästar.
När det handlar om hundar så är det tillståndspliktigt att hålla fler än tio hundar äldre än tolv månader. Samma regel gäller för katt.

Ansökningar
- Vi har fått in två ansökningar när det gäller katt, säger Leif Söderström. Det rör sig om en raskattsuppfödning och ett kattpensionat. Men vi har inte fått några ansökningar som gäller hund.
Nya regler medför naturligtvis också nya avgifter. Den som söker tillstånd enligt dessa regler betalar idag en engångsavgift på 1.735 kronor. Därtill kommer också avgifter för tillsynsbesök.
- De flesta av djurhållarna på Gotland känner vi redan till och där utförs redan idag tillsynsbesök enligt de intervall som lagen stadgar, klargör Leif Söderström. Många av dem som söker tillstånd nu har redan tidigare drabbats av tillsynsavgifter eftersom vi utför löpande tillsyn och ofta den vägen kommer i kontakt med nya aktörer.
Som exempel på tillsynsintervall kan nämnas att ridskolor skall besökas en gång vart annat år, övriga anläggningar vart tredje år, zoologiska butiker liksom djurpensionat.skall besökas varje år.
Leif Söderström ser en fördel med de nya reglerna eftersom de underlättar för förvaltningen att hålla koll på verksamheter, deras omfattning och hur de sköts.
- Men det är också bra ur miljösynpunkt, understryker han. När vi ger ett tillstånd för någon verksamhet så kan vi också ställa krav på djurhållaren utifrån miljöbalken i de fall där omfattningen kräver det.
Det gäller inte minst gödselhanteringen, kanske inte så mycket hanteringen på plats på djurstället.
- Nej, det är snarare en fråga om vart gödslet tar vägen när det skall transporteras bort, säger Leif Söderström. Vem transporterar bort och vem tar hand om det och på vilket sätt? I det sammanhanget så tycker jag det är lite si och så med laglydigheten idag.

Två olika beslut
Den som får tillstånd enligt de nya reglerna kan alltså förvänta sig två olika beslut, dels tillståndet i sig, dels ett beslut ur miljösynpunkt som alltså gäller vilka biverkningar ett tillstånd kan föra med sig.
För miljö- och hälsoskyddskontoret innebär de nya reglerna också en ytterligare påfrestning. Och någon kompensation på personalsidan är inte aktuell.
- Vi kan ju inte säga till lagstiftaren att vi inte hinner med, säger Leif Söderström. Det kommer att ta resurser. Har vi ett 50-tal ansökningar nu, så gissar jag att vi kommer att behöva besöka de flesta av dessa innan beslut om tillstånd tas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om