Nya regler för egen brunn – påverkar 14 000 hushåll

Enskilda brunnar på Gotland får ofta anmärkningar om vattenkvaliteten. De flesta av dem väntas dock klara Livsmedelsverkets skärpta riktvärden för giftiga metaller och PFAS.

Region Gotlands vattenlaboratorium har sedan början av 2022 mätt halterna av bly, arsenik och kadmium. Endast ett fåtal av alla prov har haft halter som överskrider Livsmedelsverkets riktvärden.

Region Gotlands vattenlaboratorium har sedan början av 2022 mätt halterna av bly, arsenik och kadmium. Endast ett fåtal av alla prov har haft halter som överskrider Livsmedelsverkets riktvärden.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2024-06-24 05:15

Nyheten i korthet

  • Efter Livsmedelsverkets skärpta riktvärden för skadliga metaller och PFAS i dricksvatten, visar Region Gotlands vattenlaboratorium att de flesta enskilda brunnar på ön klarar de nya riktvärdena.
  • Från och med 1 juli kommer Livsmedelsverket att strama åt riktvärdena för arsenik, bly och kadmium. Samtidigt införs ett nytt riktvärde för PFAS.
  • Enligt Sveriges Geologiska Undersökning är halterna av bly, kadmium, koppar och zink något lägre på Gotland än i hela Sverige. Dock kan halterna av krom och nickel vara något högre.

2022 införde Livsmedelsverket riktvärden för arsenik, bly och kadmium i dricksvatten från enskilda brunnar. När de nya riktvärdena tillkom lade Region Gotlands vattenlaboratorium till bly, arsenik och kadmium i det normalpaket man erbjuder fastighetsägare med enskilda brunnar.

– Normalpaketet är det vanligaste som fastighetsägare beställer när de tar vattenprov. Under det ett och ett halvt år som bly, arsenik och kadmium ingått har vi bara haft en handfull resultat där Livsmedelsverkets riktvärden överskridits, säger Marianne Lindberg-Lagerin som är analysansvarig vid laboratoriet.

Den 1 juli skärper Livsmedelsverket riktvärdena för bly, arsenik och kadmium, och inför samtidigt ett riktvärde för PFAS. Riktvärdena för enskilda brunnar är inte juridiskt bindande, utan en hjälp för hushåll att avgöra kvaliteten på det egna dricksvattnet.

– Antalet prov som överskrider gränsvärdena kommer sannolikt att öka, tror Marianne Lindberg-Lagerin.

undefined
På Gotland beräknas omkring 14 000 fastigheter använda enskilda vattentäkter för sin dricksvattenförsörjning.

SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) redovisade 2022 en undersökning av Gotlands grundvatten baserad på SGU:s omfattande brunnsarkiv. Halterna av bly, kadmium, koppar och zink är generellt något lägre på Gotland än i hela Sverige, medan halterna av krom och nickel kan vara något högre.

Av de kartor SGU presenterade framgår att områden på norr samt sydöstra delarna av Gotland i jord kan ha grundvatten med halter av bly som överstiger Livsmedelsverkets riktvärde.

Riktvärdet för PFAS är nytt, och Region Gotland har ännu inte beslutat om den kontrollen ska ingå i regionens normalpaket.

PFAS ingick inte i SGU:s undersökning, men fanns med i Region Gotlands senaste 100-undersökning. Regionen har under 20 år regelbundet undersökt 100 enskilda brunnar. 2022 var undersökningen utökad till att omfatta 200 brunnar, och då kontrollerades även förekomsten av PFAS i 20 brunnar.

Resultaten visade att en vattentäkt hade PFAS-ämnen som överskred Livsmedelsverkets riktvärde. I tio vattentäkter kunde låga halter av PFAS-ämnen uppmätas.

Det nya riktvärdet för PFAS är 4 nanogram per liter.

– PFAS är syntetiska ämnen som ansamlas i kroppen. Det finns tusentals PFAS-ämnen, och det nya riktvärdet gäller fyra av de vanligaste. PFAS är inte akut skadligt, men om man får i sig mycket under lång tid kan det påverka immunförsvaret. Därför är det viktigt att vi får i oss så lite PFAS som möjligt, säger Livsmedelsverkets toxikolog Sabina Litens Karlsson.

Förutom det nya riktvärdet för PFAS sänks riktvärdena för tre metaller som på olika sätt kan vara skadliga för hälsan. För arsenik och bly sänks det från 10 till 5 mikrogram per liter, för kadmium från 5 mikrogram till 0,5 mikrogram per liter.

På Gotland beräknas omkring 14 000 fastigheter använda enskilda vattentäkter för sin dricksvattenförsörjning. Här är jordlagren på många håll mycket tunna, samtidigt som berggrunden har sprickor. Det gör att det naturliga skyddet mot föroreningar av grundvattnet är dåligt, vilket även avspeglas i regionens undersökningar av enskilda brunnar.

Av de 200 enskilda vattentäkter som undersöktes 2022 bedömdes bara 22 ha tjänligt dricksvatten. 103 hade tjänligt med anmärkning, medan 75 bedömdes ha otjänligt vatten.

– Vanligast är höga halter av koliforma bakterier, ett problem man får vid ytvatteninträngning, säger Marianne Lindberg-Lagerin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!