Nya regler för katter – "Nu kan vi ställa krav direkt"

Den 15 juni infördes nya djurskyddsregler för katter som bland annat säger att det inte är tillåtet med okontrollerad avel.

Många katter har haft tuffa liv innan de fått en ny chans i Kattstödets omvårdnad.

Många katter har haft tuffa liv innan de fått en ny chans i Kattstödets omvårdnad.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-09-07 08:41

Kattstödet Gotland tycker att det är bra att reglerna för kattavel skärps och hoppas att de ska leda till att färre katter far illa.

– Jag har hållit på med det här i 20 år och det är fortfarande lika illa, säger Birgitta Wintland.

En liten positiv förändring har hon dock märkt under sommaren.

– Det är några fler på landsbygden, med ladugårdskatter, som bett om hjälp. Det kan handla om så mycket som 70 katter i en koloni, säger hon.

I de nya föreskrifterna står bland annat att djurhållaren ska förebygga "oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion" och att utekatter "bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat".

I föreskrifterna använder Jordbruksverket formuleringen "bör" när man skriver hur reproduktionen ska förhindras. Men samtidigt "ska" båda föräldradjuren vara "i god fysisk och psykisk hälsa inför parningen", vilket man inte har kontroll över om man släpper ut okastrerade djur.

– Släpper man ut en okastrerad hona för att man vill ha kattungar, så är det oplanerad avel. Det är höga krav på mamman och pappan när man ska avla, det tycker jag är ganska tydligt när man läser föreskrifterna, säger Christina Åkerblad, volontär i Kattstödet.

Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, säger att de redan fått in ett par ärenden som hänger ihop med de nya reglerna. Det senaste ärendet gäller en ägare som släpper ut sin okastrerade hankatt.

– Det första man får fråga är om ägaren har tänkt att använda sin katt i avel. Om inte, hur ska man förhindra att katten fortplantar sig fritt?

De har också ett ärende där katter fortplantar sig fritt på en gård.

– Där är det här ett konkret verktyg för oss. Tidigare var vi tvungna att vänta tills man såg följdproblem med sjuka, svaga eller alldeles för många kullar. Nu kan vi ställa krav direkt.

Är det olagligt att släppa ut sin okastrerade honkatt om man vill ha kattungar en gång per år, men inte vet vem pappan är?

– Som jag ser det är det inte olagligt om det ingår i ens plan och man lyckas uppnå det. Det är ett problem att katthonor föder kull på kull, på kull och det kan bli ett djurskyddsproblem eftersom det sliter på dem.

– Jag skulle inte säga att vi tar det som en brist om man släppt ut sin katt och fått en önskad kull med friska ungar. Det skulle vara att dra det lite långt, säger Lotta Hallenfur.

Detta gäller vid kattavel

Ur Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av katter

"Föräldradjuren ska ha lämpliga anatomiska, fysiologiska och beteendemässiga egenskaper."

"Föräldradjuren ska vara i god fysisk och psykisk hälsa inför parningen."

"Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion."

"Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!