Det finns både pengar budgeterade och personal som kan röja snön som SMHI spår falla över ön i veckan.
– Vi har avsatt 7,5 miljon kronor till snöröjning och halkbekämpning, berättar Simon Hoffman som är enhetschef för gata- och vägenheten.
Den titeln innebär också att han får ta emot en del synpunkter när folk inte tar sig fram på grund av snön.
– Det är viktigt att tänka på att man måste anpassa sig till vädret och rådande omständigheter på vägen. Det kan vi aldrig nog påtala, säger han.
Under vintern har det snöat en del och hittills har 3,3 miljoner kronor förbrukats.
– Det är inte möjligt att säga om pengarna kommer att räcka. Vi tittar tillbaka på tidigare kostnader och utfall, säger Simon Hoffman som inte är särskilt orolig.
Han får stöd av tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).
– Blir det snö och det behöver plogas, då ska det göras. Det är aldrig så att pengarna tar slut och vi slutar ploga, säger han som ändå föredrar snön även om det kostar lite extra.
– Tar jag på mig va-hatten är ju snön bra. Den smälter sakta och fyller på grundvattentäkterna bättre än regn.
När det gäller snöröjning är det nytt för i år att man går ut lite tidigare med plogarna. Kravet på att snödjupet på genomfartslederna i Visby skulle vara 5 centimeter har nu sänkts till 3 centimeter. Liknande gäller för anslutande gång-och cykelbanor.
– Nu kan vi gå ut i ett tidigare skede. Då hinner inte snön plattas till så mycket, och då blir det lättare att få undan den, säger Simon Hoffman.
Gränsen för när man plogar på andra vägar varierar. På enskilda vägar handlar det om 14 centimeter medan andra vägar på landsbygden kan ha mellan 5 och 7 centimeter innan plogbilen börjar röja.
Region Gotland anlitar till stor del entreprenörer för att hålla vägar och trottoarer rena men sköter också en del renhållning i egen regi.
Halkbekämpning prioriteras på liknande sätt.
– Misstänker vi att det är halt och det finns ett behov, så sandar vi. Vi gör en del punktinsatser, till exempel vid vissa backar i Visby.
Snön lyser upp men ställer till en del. Privata fastighetsägare har också krav på sig att ta bort snö från trottoarer och infarter.
– Trottoarer ska hållas rena och det ska skottas framför den egna infarten och buskar och träd ska hållas efter så att våra maskiner kommer fram.