I juni 2022 tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att införa ett listningstak för läkare i primärvården. Genom att följa Socialstyrelsens rekommenderade riktvärde ska en läkare som är specialist i allmänmedicin ha ett riktvärde på 1 100 listade patienter och en ST-läkare ett riktvärde på 550 listade patienter.
Riktvärdena infördes i januari 2023 på öns vårdcentraler.
– Vi har tagit fram en färdplan som sträcker sig till 2027. Det pågår febrilt arbete och vi ser positiva trender. Några är att vi nästintill dubblerat antalet fast anställda läkare, säger Filip Reinhag (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ett exempel är Slite vårdcentral som under året inte har haft någon fast allmänspecialistläkare men där regionen nu lyckats anställa tre nya läkare.
Sedan riktvärdena infördes i början av året har antalet anställda specialistläkare inom allmänmedicin ökat från 6 till 13 på öns vårdcentraler.
– Några är färdiga med sin ST-tjänst och blivit färdiga specialister och sedan finns det de som valt att ta anställning istället för att vara hyrläkare, säger primärvårdschefen Lena Bäckström.
Ett av syftena med att införa riktlinjerna var att göra läkartjänsterna på öns vårdcentraler mer attraktiva, och enligt Filip Reinhag har responsen från läkarkåren varit positiv.
– Att vi nära nog dubblerat de fast anställda talar ett tydligt språk, läkarna "talar till oss med fötterna", säger han.
För patienternas del innebär förändringen att fler har kunnat få en "egen" läkare.
– Man vill gärna ha en fast läkarkontakt, det betyder jättemycket i synnerhet för multisjuka, säger Filip Reinhag.
Lena Bäckström menar att det finns det stora fördelar med att ha en fast läkare:
– Folk blir friskare ju längre tid de har haft en fast läkarkontakt.
Det innebär även att de patienterna i lägre grad söker akut läkarvård, menar hon.
Enligt en kommentar i hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från den 15 juni 2022 skriver bland andra Filip Reinhag att det "förefaller uteslutet att kostnadsökningen i samband med listningstaket kommer att understiga 20 miljoner kronor".
Hur mycket det kostar kan Lena Bäckström inte svara på.
– Inledningsvis är det svårt att räkna på hur det blir, säger hon.
Men med större andel fasta läkare istället för hyrläkare och färre akutbesök väntas kostnaderna minska.
– Blir patienterna mycket väl omhändertagna så blir det billigare på sikt, säger hon.