Nya satsningen i snökampen – så prioriteras röjningen

Mitt under pågående säsong införs nyheten. Kartor hos regionen visar vilka zoner som snöröjs först, där gång- och cykeltrafikanter nu ska prioriteras. På sikt kan gotlänningar i realtid se vilka vägar som röjts och när.

Det nya kartsystemet hos regionens tekniska förvaltning gör att Marcus Botvalde på parkavdelningen både kan se prioriterade zoner, och vilka gator och vägar som röjts. Samma information har förarna i plogbilarna.

Det nya kartsystemet hos regionens tekniska förvaltning gör att Marcus Botvalde på parkavdelningen både kan se prioriterade zoner, och vilka gator och vägar som röjts. Samma information har förarna i plogbilarna.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-12-13 06:30

Inget får så många att ha åsikter som snöröjningen. Vilka vägar på ön och Visbygator som röjs först styrs inte, som en del tycks tro, av förarna själva. Beställaren, Region Gotland, införde förra vintern en app som ersatte de kartor på papper som förarna tidigare har kört efter.

undefined
Det nya kartsystemet hos regionens tekniska förvaltning gör att Marcus Botvalde på parkavdelningen både kan se prioriterade zoner, och vilka gator och vägar som röjts. Samma information har förarna i plogbilarna.

Kartorna med prioriteringsordningen finns tillgängliga för allmänheten, på regionens sida på nätet, och kan underlätta för den som måste ut i trafiken tidigt. Först ut på morgonen att röjas av tre priozoner i Visby är huvudleder och tillfarter – om det fallit mer än tre centimeter snö. Normalt börjar man snöröja först efter att det slutat snöa, med undantag för när prognosen visar på extremt långvariga snöfall eller stora mängder.

undefined
Tidigare fick förarna förlita sig på kartor i pappersform. Sedan i fjol har de tillgång till digitala kartor som uppdateras under passet.

Priozon två att röjas är genomfartsleder, medan lägsta priozon tre är gator inne i villakvarter. Allt arbete kan följas i regionens sambandscentral på teknikförvaltningen på Skarphäll.

– Vi kan se det i våra datorer, där vägarna ändrar färg varefter de plogas. Då får vi ett kvitto på att det är gjort och när, säger enhetschef Christian Strängborn och berättar att samma digitala system kan användas till annat, som arbete med vattning av nyplanterade träd eller prioritering av gräsklippning.

undefined
Christian Strängborn är enhetschef på tekniska förvaltningen. Han hyllar personalen som gör grovjobbet ute i snösvängen.

Förra vintern började man också att prioritera gång- och cykelbanor bättre.

– Vi kör två stora maskiner på gatan, och samtidigt två mindre på gång- och cykelbanan som städar upp efter dem, säger enhetschef Simon Hoffman.

Han berättar att strategin för att möjliggöra ett hållbart resande nu ska förbättras ytterligare.

– Det ska bli prio ett på cykelbanor, och det räknar vi med att försöka ändra nu under pågående säsong, säger han.

undefined
Med en app i hytten kan förarna själva se vilka gator som ska röjas, i vilken ordning, och var deras kollegor redan varit.

Simon Hoffman och Christian Strängborn hyllar de som i rykande snöstorm, ofta med start mitt i natten, ger sig ut för att röja.

– Det finns ingenting som belastar oss så hårt. Alla går på max och vi sover extremt lite, och så får vi kritik från alla håll. Det är inte roligt, säger Christian Strängborn och önskar sig bättre förståelse för den utmaning som snöröjningen innebär:

– När det blir vinter förväntar många sig att det ska vara sommarväglag, men man måste ta lite mer tid på sig, säger Simon Hoffman.

Bättre hänsyn behövs också gentemot varandra i trafiken, menar de.

– Ser du en cyklist som ligger ute i vägen och kör, ha förståelse och bli inte sur, säger Simon Hoffman.

undefined
Skärmen visar näst intill i realtid vilka gator som snöröjts eller ännu inte hunnits. Marcus Botvalde pekar på många andra fördelar med systemet.

För länsvägarna på Gotland ansvarar Trafikverket, som har delat in vägarna i olika klasser och tar hjälp av lokala åkerier för att få arbetet utfört. Även där finns plogbilskartor för hela ön på regionens hemsida.

Nu förs diskussioner om ytterligare förbättringar, i form av service med kommunikation till allmänheten. Det tvååriga projektet med en app och de digitala kartorna löper ut efter den här vintern.

– Vi kan inte gå tillbaka till papperskartor. Det här är ett utförarsystem, men det skulle kunna användas även av medborgarna. Det finns det andra kommuner som har gjort med precis samma system, säger Marcus Botvalde, landskapsingenjör på teknikförvaltningen, som varit med att utforma det digitala verktyget.

undefined
Snöröjningen upptar just nu en stor del av den dagliga arbetstiden för enhetschefen Christian Strängborn.

Via hemsidan skulle det rent tekniskt gå att göra alla öns vägar och gator sökbara, där allmänheten skulle kunna få samma information i realtid om vilka vägar i ens närhet som har röjts och när.

– Det här är ny teknik, som har barnsjukdomar men som ska fungera, och avtal som måste lösas, säger han.

undefined
Visby är indelat i tre priozoner, som förarna följer för att röja bort all snö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!