Sedan 2018 sammanställer Östsvenska handelskammaren statistik om landets bolagsstyrelser. Nytt för i år att man jämför siffrorna med övriga län i landet. Därmed kan man slå fast att Gotland – där 30 procent av styrelseledamöterna i bolagen är kvinnor – förblir bäst i klassen på jämställdhet.
– Så roligt att Gotland har nått hela 30 procent i år. Gotland har alltid legat i topp men aldrig med så mycket som i år, säger Jonna Hedlund, projektledare vid Östsvenska handelskammaren i ett pressmeddelande.
Hela rapporten offentliggjordes under ett event i Visby på måndagseftermiddagen. Bland de medverkande fanns Elisabeth Kalkhäll, numera styrelseproffs och verksamhetsansvarig på Styrelseakademin Gotland.
– Vi vet sedan tidigare att vi är bäst på kvinnligt företagande. Men hur som helst är det positivt för Gotland att vi står oss. Jämställdhet ligger i både bolags och finansiärers intresse. Rapporter, inte bara denna, visar att företag med en professionell, extern styrelse, som dessutom är jämställd, har bättre lönsamhet och löper mindre risk att gå i konkurs, säger hon.
Varför är andelen högst här?
– Jag tror att det handlar om att vi verkar på en begränsad yta med många entreprenöriella människor. Vi är det företagstätaste länet i landet, oavsett kön. Så jag tror att det är ett generellt fenomen som leder till det här utfallet på könsnivå.
Man kan förstås invända att högsta andelen i landet egentligen inte är särskilt hög. 30 procent kommer trots allt inte i närheten av 50.
– Det som blir intressant att fördjupa sig i när hela rapporten finns tillgänglig är utvecklingen över tid. Kurvan pekar uppåt och jag tror att den kommer att fortsätta stiga ju mer vi uppmärksammar detta, säger Elisabeth Kalkhäll.
Sedan förra mätningen har andelen kvinnor i gotländska styrelser ökat med tre procentenheter – så mycket framgår av pressmeddelandet som Östsvenska handelskammaren skickat ut inför rapportens utgivning.
Även där tror man på en snöbollseffekt.
– I år har vi förutom andel styrelseledamöter och vd tittat på kvinnliga ordförande, och vi ser ett mönster. Är vd och/eller ordförande kvinna plägar styrelsen bestå av fler kvinnor. Vad som kommer först kan man spekulera i, men intressant är att kvinnor uppenbarligen kan påverka representationen för andra kvinnor – aktivt eller passivt – genom sina positioner, säger Jonna Hedlund.